Διεθνή Ροή

Επίσημη Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, η Τιμή. Μάικλ Ρ. Ο Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποίησε επίσκεψη στο See του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, όπου δέχθηκε με μεγάλη τιμή.

Ο Γραμματέας Επικρατείας, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, κα. Susan Pompeo, και ο Hon. Κύριε. Κύριε. Ο David Satterfield, Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, χαιρετίστηκε στην είσοδο του Πατριαρχείου από τον Σεβασμιώτατο, Μητροπολίτη Εμμανουήλ της Γαλλίας μαζί με το V. Αιδεσιμότατος. Φρ. Φρ. Ανδρέας, Μέγας Καγκελάριος, και Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, Γενικός Γραμματέας της Ιεράς και Ιεράς Συνόδου. Εκ των υστέρων, ο κ. Πομπέο, η σύζυγός του, κ. Satterfield, και όσοι είναι μαζί τους, προσκυνήθηκαν στην Πατριαρχική Εκκλησία, όπου ο Πατριαρχικός Διάκονος, Fr. Ο Iakovos Krochak, τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τεχνουργήματα, που κρατούνται εκεί.
Ο Μεγάλος Καγκελάριος τότε τους συνόδευσε στο Αρχοντικό Ευγενίδιον, όπου ο Παντοδύναμος τους περίμενε και τους χαιρετούσε, σύμφωνα με την παράδοση. Εκεί, ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη του επικεφαλής διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Παρόντες κατά το εγκάρδιο, ιδιωτικό κοινό που ακολούθησε, ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Εμμανουήλ της Γαλλίας και Μαξίμου της Σιλιβρίας, το V. Αιδεσιμότατος. Αρχιμ. Ιωακείμ, Διάκονος Καλλίνικος Χασάπης, και ο αξιότιμος κ. Παντελεήμονας Βίνγκας, σύμβουλος Πατριάρχη, μαζί με την κα. Πομπέο και Πρέσβης Σάτερφιλντ.
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ήταν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ελληνική Κοινότητα της Πόλης, και τους Ορθόδοξους πιστούς της χώρας. Συζήτησαν επίσης την Ορθοδοξία στον κόσμο και την πρόοδο του διαχριστιανικού διαλόγου. Σχετικά με τις ΗΠΑ, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της εκεί ελληνικής Διασποράς, που αποτελεί λαμπρό και δυναμικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανάγκη διαφύλαξης της δημιουργίας και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και ο διαθρησκευτικός διάλογος με στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και διαμοιρασμού μεταξύ διαφορετικών λαοί και πολιτισμοί. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, η εδραίωση της οποίας είναι γνωστό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ. Ο Πανιερότατος τόνισε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν σοβαρά από πόλεμο, ενώ μεγάλος αριθμός γνώρισε ξερίζωση και εξορία.


Κατά την αποχώρηση του Γραμματέα από το Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον αποχαιρέτησε στις πύλες του Πατριαρχείου, και τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Δήλωση από τον Μητροπολίτη της Χ.Ε. Εμμανουήλ της Γαλλίας
Αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Phanar, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ της Γαλλίας, με ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ, χαρακτήρισε ιστορικό την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Phanar, υπενθυμίζοντας ότι είχαν κάνει και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ αντίστοιχες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είπε ότι συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, προστασίας της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή και ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία σε όλο τον κόσμο.
′′ Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε υπεύθυνοι για την ενότητα της Ορθοδοξίας και προς όφελός της και επίσης [παίζει] σημαντικό ρόλο για την ειρήνη στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό.”
Ερωτηθείς αν το θέμα της Αγίας Σοφίας είχε τεθεί από τον κ. Πομπέο, ο Μητροπολίτης Γαλλίας δήλωσε ότι το θέμα είχε συζητηθεί αλλά ότι δεν ήταν στη θέση να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Παντοδύναμος αναφέρθηκε επανειλημμένα στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και τη λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την πολιτική αυτή απόφαση.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης