Διεθνή

Σιγή ιχθύος από τη Βόρεια Κορέα στην πρόταση για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Σεούλ

Η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε στην πρόταση της Νότιας Κορέας να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στη χερσόνησο μετά και την επιτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα η Σεούλ.

«Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μουν Σανγκ- Γκιουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να γίνονται προετοιμασίες για την περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ τελικά δεχθεί την πρόταση.

Τη Δευτέρα η Νότια Κορέα πρότεινε τη διεξαγωγή συζητήσεων με τη Βόρεια σήμερα στην Πανμουντζόμ, «το χωριό της εκεχειρίας», στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ερυθρός Σταυρός από την πλευρά του πρότεινε να πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου στο ίδιο μέρος μια συνάντηση για την επανένωση των οικογενειών.

Η πρόταση αυτή είναι η πρώτη μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Μάιο από τον πρόεδρο Μουν Τζάε-Ιν που θεωρείται πιο ανοικτός στις διαπραγματεύσεις από την προκάτοχό του.

Η συνάντηση που πρότεινε το υπουργείο θα είναι η πρώτη επίσημη διακορεατική συνάντηση από τον Δεκέμβριο του 2015. Η προηγούμενη πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χιε είχε αρνηθεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για όσο διάστημα η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποπυρηνικοποίησή της.

«Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία» για την απάντηση της Βόρειας Κορέας, διευκρίνισε πάντως στο Yonhap ένας αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Επανένωσης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης