Διεθνή

Η Μόσχα αναζητεί φαντάρους με κάθε τρόπο

Τέσσερις Ρώσοι βετεράνοι του πολέμου στην Ουκρανία δημοσίευσαν προσφάτως σύντομα βίντεο στο διαδίκτυο για να διαμαρτυρηθούν για την άθλια μεταχείρισή τους μετά την επιστροφή τους στη ρωσική περιοχή της Τσετσενίας, ύστερα από έξι εβδομάδες στο πεδίο της μάχης.

 

Ένας ισχυρίστηκε ότι του αρνήθηκαν την υποσχεθείσα πληρωμή σχεδόν 2.000 δολαρίων. Άλλος παραπονέθηκε ότι ένα τοπικό νοσοκομείο αρνήθηκε να αφαιρέσει σκάγια που είχαν σφηνωθεί στο σώμα του.

Οι δημόσιες εκκλήσεις τους για βοήθεια είχαν αποτελέσματα, αλλά όχι το είδος που ήλπιζαν. Αντίθετα, ένας βοηθός του Ραμζάν Καντίροφ, του αυταρχικού ηγεμόνα της Τσετσενίας, τους επέπληξε εκτενώς στην τηλεόραση ως αχάριστους και τους ανάγκασε να ανασκευάσουν. «Πληρώθηκα πολύ περισσότερα από όσα υποσχέθηκαν», είπε ο Νικολάι Λίπα, ο νεαρός Ρώσος που είχε ισχυριστεί ότι τον είχαν εξαπατήσει.

Συνήθως, αυτού του είδους τα παράπονα μπορεί να αγνοηθούν, αλλά η ταχεία επίπληξη υπογραμμίζει πώς οι Ρώσοι αξιωματούχοι θέλουν να εξαλείψουν οποιαδήποτε κριτική σχετικά με τη στρατιωτική θητεία στην Ουκρανία. Χρειάζονται περισσότερους στρατιώτες, απελπισμένα, και ήδη χρησιμοποιούν αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «μυστική επιστράτευση» για να φέρουν νέους νεοσύλλεκτους χωρίς να καταφύγουν σε ένα πολιτικά επικίνδυνο εθνικό σχέδιο.

Για να καλύψει το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού, το Κρεμλίνο βασίζεται σε έναν συνδυασμό εξαθλιωμένων εθνικών μειονοτήτων, Ουκρανών πολιτών από τα κατεχόμενα εδάφη, μισθοφόρων και στρατιωτικοποιημένων μονάδων της Εθνοφρουράς για να συμμετάσχουν στον πόλεμο και υπόσχεται μεγάλα χρηματικά κίνητρα για τους εθελοντές.

«Η Ρωσία έχει πρόβλημα με τη στρατολόγηση και την επιστράτευση», δηλώνει ο Καμίλ Γκαλέεφ, ανεξάρτητος Ρώσος αναλυτής και πρώην συνεργάτης του The Wilson Center στην Ουάσιγκτον. «Γίνεται μια απελπισμένη προσπάθεια να πεισθούν περισσότεροι άνδρες και χρησιμοποιείται κάθε δυνατό μέσο».

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο πεδίο της μάχης είναι μυστικός και από τις δύο πλευρές. Ο βρετανικός στρατός υπολόγισε πρόσφατα τον αριθμό των νεκρών Ρώσων σε 25.000, με δεκάδες χιλιάδες ακόμη τραυματίες, από μια δύναμη εισβολής 300.000, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων υποστήριξης.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμπόδισε την προσπάθεια επιστράτευσης από την αρχή, είπαν οι ειδικοί, αρνούμενος να βάλει τη Ρωσία σε πολεμική βάση που θα επέτρεπε στον στρατό να αρχίσει να καλεί εφεδρείες. Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο προσπάθησε να προσθέσει τάγματα αντικατάστασης με άλλα μέσα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης