Διεθνή

Η σύνδεση του ανθρώπου με τον υπολογιστή περνάει από ένα chip

Υπάρχουν άνθρωποι που τον θεωρούν καινοτόμο. Άλλοι τον θεωρούν ονειροπόλο. Μερικοί λένε ότι είναι ριψοκίνδυνος. Κανείς δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει ότι ο Elon Musk κάνει ό,τι ακριβώς σκέφτεται, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Κάπως έτσι αποφάσισε να ξεπεράσει μία ακόμη κόκκινη γραμμή και πριν από λίγες ημέρες ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων άδεια για να εμφυτεύσει σε έναν άνθρωπο την πρώτη συσκευή που θα επιτρέψει στον εγκέφαλό του να συνδεθεί απευθείας με έναν υπολογιστή!

 

Η εταιρεία Neuralink που ανήκει στον Musk, πραγματοποιεί εδώ και καιρό πειράματα με μαϊμούδες πάνω σε αυτόν τον τομέα. Πριν από μερικούς μήνες τα πειραματόζωά της κατάφεραν να μετακινήσουν τον κέρσορα του υπολογιστή με τη δύναμη του μυαλού τους και, φυσικά, το εμφύτευμα της εταιρείας. Ο Musk θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να δώσει στους ανθρώπους που είναι παράλυτοι τη δυνατότητα να συνδεθούν με τον υπολογιστή και στη συνέχεια με τους δικούς τους, όμως αναμφισβήτητα υπάρχουν αμφιβολίες για το εγχείρημα από την επιστημονική κοινότητα.

Η σχέση του ανθρώπινου εγκέφαλου με τις μηχανές δεν είχε φτάσει ποτέ άλλοτε σε τέτοιο επίπεδο. Το πιο κοντινό επίτευγμα σε αυτό που προσπαθεί να πετύχει αυτή τη στιγμή η εταιρεία Neuralink είναι η τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή η απόπειρα να μάθει ένας υπολογιστής να συμπεριφέρεται όπως ένας άνθρωπος χάρη στη μηχανική εκμάθηση. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει χιλιάδες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή, ενώ δεκάδες φορές έχει συνεργαστεί με τον άνθρωπο ή έχει βρεθεί αντιμέτωπη μαζί του.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση, δεν έχουν περάσει ούτε 15 μέρες από τότε που η online πλατφόρμα παιχνιδιών, PokerStars, έθεσε νέα όρια στη διασκέδαση. Ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθάει τους χρήστες της πλατφόρμας να μάθουν τις ικανότητές τους στο παιχνίδι Spin & Go και να βελτιωθούν σε αυτό. Ωστόσο, όλα άρχισαν με τη μηχανή να μετράει τις ικανότητές της εναντίον του ανθρώπου όταν ο Deep Blue αντιμετώπισε σε δύο διαφορετικές παρτίδες σκάκι τον υπερ-πρωταθλητή του αθλήματος, Γκάρι Κασπάροφ.

To 1996, έλαβε χώρα η πρώτη σκακιστική συνάντηση του Deep Blue και του Κασπάροφ, με τον δεύτερο να βγαίνει νικητής. Μία νίκη που δεν κατάφερε να διατηρήσει έναν χρόνο αργότερα, όταν ο περίφημος υπολογιστής νίκησε για πρώτη φορά την ανθρώπινη ικανότητα, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο χώρο σε άπειρες θεωρίες που ήθελαν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να ξεπερνάει την ανθρώπινη. Κάτι τέτοιο ως τώρα προφανώς δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου πραγματικά η μηχανή έχει ξεπεράσει τον άνθρωπο σε επιδόσεις.

Ο Watson είναι το «παιδί» της IBM, με τη σπουδαία ικανότητα να απαντάει σε ερωτήσεις, να επεξεργάζεται τη γλώσσα και να ανακτά πληροφορίες με πάνω από 100 τρόπους. Ο Watson ονομάστηκε έτσι λόγω του εμπνευστή του… Watson και το 2011 έπαιξε αντιμέτωπος με δύο από τους πιο δυνατούς παίκτες του «Jeopardy», του δημοφιλούς παιχνιδιού ερωτήσεων. Ο υπολογιστής, με μέγεθος που κάλυπτε ένα ολόκληρο δωμάτιο, κέρδισε τους αντιπάλους του και μέχρι σήμερα αναπτύσσει τις ικανότητές του κερδίζοντας έδαφος σε νέους τομείς της τεχνολογίας.

Το γεγονός ότι το «Jeopardy» είναι ένα παιχνίδι όπου οι παίκτες καλούνται να μαντέψουν την απάντηση από τις διάφορες πληροφορίες που συλλέγουν, μπορούμε να φανταστούμε τι τεράστιο τεχνολογικό βήμα ήταν να μπορεί ένας υπολογιστής να συλλέξει και να επεξεργαστεί τη γλώσσα στην πιο φυσική και αυθόρμητη μορφή της.

Η μάχη που θέλει τον ανθρώπινο νου απέναντι στις ικανότητες του υπολογιστή συνεχίστηκε με τον AlphaGo, ένα πρόγραμμα από την Google DeepMind της Alphabet Inc., το οποίο έμελλε να ανακηρυχθεί και πρωταθλητής στο Go, ένα από τα παιχνίδια που θεωρούταν αδιανόητο να καταφέρει να κατακτήσει ένας υπολογιστής. Ο AlphaGo κατάφερε να συγκεντρώσει γνώσεις πολλών χιλιάδων ετών μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ο Project Debater, αποτέλεσμα επίσης της τεχνητής νοημοσύνης, είχε την ικανότητα συζήτησης για απλά έως πολύπλοκα θέματα. Παρά το γεγονός ότι ο Project Debater δεν κέρδισε ποτέ τον τίτλο από τον καλύτερο debater του κόσμου, ήταν σίγουρα ένας αξέχαστος αγώνας που έδειξε τον δρόμο για τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Η μονομαχία αυτή, πάντως, απέδειξε ότι η μηχανή δεν είναι ανίκητη στις γνώσεις, τουλάχιστον για την ώρα.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης