Διεθνή

Θρίλερ με την σύλληψη Αμερικανού στρατιώτη από τους Βορειοκορεάτες

Ο άνδρας που βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρειο Κορέα αφού πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό άγνωστες συνθήκες, είναι Αμερικανός στρατιώτης.  «Είναι στρατιώτης του αμερικανικού στρατού, επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.  Ο Αμερικανός φέρεται να συμμετείχε σε ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, στο συνοριακό χωριό που βρίσκεται στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Οι λεπτομέρειες του περιστατικού δεν είναι μέχρι στιγμής σαφείς. «Θεωρούμε ότι βρίσκεται υπό κράτηση στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», αναφέρεται σε tweet της διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών.

 

 

Η Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη δημιουργήθηκε ((DMZ) 250 χλμ – το τελευταίο ψυχροπολεμικό σύνορο του κόσμου από το 1971, όταν η Βόρεια με την Νότια Κορέα άνοιξαν την πρώτη τους τηλεφωνική γραμμή και τα γραφεία συνδέσμων μετά τον πόλεμο του 1950-1953.

Η ζώνη έχει πλάτος 2 χλμ. και εκτείνεται κατά μήκος της κορεατικής χερσονήσου, από ακτή σε ακτή, χωρίζοντας τις δύο χώρες, μετά την ανακωχή μεταξύ τους.

Στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη των δύο κρατών τις τελευταίες δεκαετίες έχουν λάβει μέρος πολλά και δραματικά διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια καθώς και δεκάδες κυβερνητικές, στρατιωτικές και ανθρωπιστικές συνομιλίες .

Τa τελευταία χρόνια κάποιοι Αμερικανοί έχουν συλληφθεί μετά από παράνομη είσοδο στη Βόρειο Κορέα μέσω της Κίνας. Στη συνέχεια καταδικάστηκαν για κατασκοπεία και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικά, το 1976, Βορειοκορεάτες στρατιώτες σκότωσαν δύο Αμερικανούς στρατιώτες που έκοβαν ένα δέντρο για να «ανοίξουν» τη θέα, φέρνοντας τις δύο χώρες και τον πλανήτη στα πρόθυρα νέου πολέμου.

Να σημειωθεί ότι ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει σε Αμερικανούς υπηκόους να εισέλθουν στη Βόρεια Κορέα «λόγω του συνεχιζόμενου σοβαρού κινδύνου σύλληψης και μακροχρόνιας κράτησης Αμερικανών υπηκόων».

Η απαγόρευση εφαρμόστηκε αφότου ο Αμερικανός φοιτητής Ότο Γουάρμπιερ συνελήφθη από τις αρχές της Βόρειας Κορέας το 2015 ενώ βρισκόταν στη χώρα με την κατηγορία των ανατρεπτικών ενεργειών. Αποφυλακίστηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2017 με την κατάσταση της υγείας του να είναι τόσο τραγική που πέθανε λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από CNN

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης