Διεθνή

Ιράν: Σε ΗΠΑ και Ισραήλ αποδίδει τις διαδηλώσεις ο Χαμενεΐ

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, έσπασε χθες τη σιωπή του σχετικά με τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα για τρίτη εβδομάδα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι είχαν προσχεδιάσει την εξέγερση. Ο Χαμενεΐ υποστήριξε ότι είναι «βαθιά συντετριμμένος» από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, τον οποίο χαρακτήρισε «τραγικό περιστατικό». Η Αμίνι πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης, πυροδοτώντας οργή σε πλατιά τμήματα της ιρανικής κοινωνίας και οδηγώντας ακόμη και τις εφημερίδες που πρόσκεινται στη συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ραϊσί να ασκήσουν σφοδρή κριτική.

 

«Αυτές οι ταραχές και τα επεισόδια ήταν προσχεδιασμένα από την Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς (έτσι αποκαλεί το Ιράν το Ισραήλ), καθώς και τους υπαλλήλους τους», υποστήριξε ο Χαμενεΐ. «Αν δεν υπήρχε το θέμα του θανάτου της νεαρής γυναίκας, θα είχαν βρει άλλη πρόφαση». Ο Χαμενεΐ καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γυναικών που βγάζουν τη μαντίλα τους.

«Αυτές οι ενέργειες δεν είναι φυσιολογικές, δεν είναι φυσικές», προσέθεσε, απειλώντας με «σκληρή τιμωρία» αυτούς που «ξεσηκώνουν ταραχές για να σαμποτάρουν την Ισλαμική Δημοκρατία». Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει ταυτοποιήσει 52 νεκρούς. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, μεταξύ αυτών καλλιτέχνες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές, καθώς και δεκάδες δημοσιογράφοι.

 

Οι μαζικές συλλήψεις επικρίθηκαν από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο. «Ας υποθέσουμε ότι τους δέρνουμε και τους συλλαμβάνουμε όλους. Είναι αυτό λύση;» έγραψε η εφημερίδα «Τζομχουρί Εσλαμί», «είναι παραγωγικό;». Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή με επίκεντρο το πολυτεχνείο Σαρίφ της Τεχεράνης, η πρόσβαση στο οποίο από χθες επιτρέπεται μόνο σε διδακτορικούς φοιτητές.

Την Κυριακή συγκρούστηκαν αντικυβερνητικοί με φιλοκυβερνητικούς φοιτητές, ενώ η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, αλλά χωρίς πραγματικά πυρά. Στον χώρο είχε μεταβεί και ο υπουργός Επιστημών του Ιράν, σε μια απόπειρα να κατευνάσει τα πνεύματα των φοιτητών που κραύγαζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στην κορύφωση των επεισοδίων, αστυνομικοί με πολιτικά περικύκλωσαν το κτίριο από όλες τις πλευρές και συνέλαβαν μεγάλο αριθμό φοιτητών. Το κρατικό πρακτορείο έκανε λόγο για περιστατικό «χωρίς απώλειες» και είπε ότι 30 εκ των συλληφθέντων απελευθερώθηκαν, γιατί είχαν συλληφθεί από λάθος.

Δήλωση υπέρ των ειρηνικών διαδηλωτών του Ιράν εξέδωσε χθες ο Λευκός Οίκος, ενώ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στο Λονδίνο, για να του επιδώσει επίσημο κείμενο διαμαρτυρίας. Παράλληλα, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις σε 25 άτομα και εννέα κρατικούς οργανισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κυρώσεις επιβάλλονται «εξαιτίας των ενεργειών της αστυνομίας ηθών του Ιράν, που οδήγησαν στον θάνατο της Μαχσά Αμίνι», ανέφερε η δήλωση της Καναδής υπουργού εξωτερικών Μέλανι Τζόλι.

Κατά τη συζήτηση του θέματος των διαδηλώσεων από τη Bουλή του Ιράν την Κυριακή δεν καταγράφηκε κάποια διάθεση συμβιβασμού στο ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μαντίλας και στο ζήτημα των μεθόδων που χρησιμοποιεί η αστυνομία ηθών για να επιβάλλει τις «ορθές ισλαμικές πρακτικές». Πάντως, οι επεμβάσεις της αστυνομίας ηθών έχουν περιοριστεί, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει νέα πρόκληση.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης