Διεθνή

Κίνα: Προβεβλημένος σχολιαστής καλεί τους ειδικούς περί κορωνοϊού να μιλήσουν

Ο διάσημος Κινέζος σχολιαστής Χου Χιτζίν είπε την Κυριακή ότι καθώς η Κίνα αναλογίζεται τις πολιτικές της για την COVID-19, οι ειδικοί στην επιδημία πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά και η Κίνα πρέπει να διεξάγει ολοκληρωμένη έρευνα και να κάνει οποιεσδήποτε μελέτες διαφανείς στο κοινό.

 

Η ασυνήθιστη έκκληση του Χου στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ειλικρίνεια και διαφάνεια του χάρισε 34.000 likes στο δημοφιλές microblog Weibo που μοιάζει με το Twitter, καθώς και ειλικρινείς απαντήσεις από χρήστες του Διαδικτύου σε ένα κανονικά αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο που λογοκρίνει γρήγορα φωνές που θεωρούνται κίνδυνος για την κοινωνική σταθερότητα.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας προειδοποίησαν τον Μάιο, εν μέσω του lockdown στη Σαγκάη και των εκτεταμένων περιορισμών στην κινεζική πρωτεύουσα, το Πεκίνο, ότι θα καταπολεμήσουν κάθε σχόλιο ή ενέργεια που διαστρεβλώνει, αμφισβητεί ή αποκηρύσσει τις πολιτικές της χώρας για την COVID. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

«Σχετικά με το μέλλον, η Κίνα χρειάζεται πολύ ορθολογική έρευνα και υπολογισμούς», είπε ο Χου, πρώην αρχισυντάκτης της εθνικιστικής κρατικής ταμπλόιντ Global Times.

«Οι ειδικοί πρέπει να μιλήσουν και η χώρα πρέπει να οργανώσει ολοκληρωμένες μελέτες και να τις καταστήσει διαφανείς στο κοινό: ποια είναι τα υπέρ και τα κατά για τον απλό λαό μας και ποια τα γενικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη χώρα;»

Η Κίνα έχει αυστηροποιήσει σημαντικά τις πολιτικές της για την COVID-19 φέτος για να περιορίσει την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, ακόμη και καθώς ο αριθμός των θανάτων της από την έναρξη της πανδημίας παραμένει χαμηλός – περίπου 5.226 από το Σάββατο – και καθώς πολλές άλλες χώρες εγκατέλειψαν τους σκληρούς περιορισμούς και μάθετε να ζείτε με τον κορωνοϊό.

«Αντιταχθείτε στην υπερβολική πρόληψη της επιδημίας», έγραψε ένας χρήστης του Weibo ως απάντηση στην ανάρτηση του Χου.

Στο όνομα της προτεραιότητας της ζωής των ανθρώπων, ολόκληρες πόλεις έχουν υποβληθεί σε διάφορους βαθμούς καραντίνας, ενώ τα μολυσμένα ή ύποπτα κρούσματα περιορίζονται σε εγκαταστάσεις ή στο σπίτι και οι τοπικοί πληθυσμοί υποχρεούνται να κάνουν τεστ PCR κάθε δύο με τρεις ημέρες ή να αποκλειστεί από δημόσιους χώρους και χώρους.

«Δεν με πειράζει να μολυνθώ, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορείτε παρά να με εμποδίσετε να κινούμαι ελεύθερα», είπε άλλος χρήστης του Weibo.

Ακόμη και το Χονγκ Κονγκ που ελέγχεται από την Κίνα καταργεί την αμφιλεγόμενη πολιτική καραντίνας ξενοδοχείων COVID-19 για όλες τις αφίξεις, περισσότερα από 2,5 χρόνια αφότου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και μόλις εβδομάδες πριν από ένα μεγάλο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα, όταν ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας, που θα σπάσει προηγούμενο.

Το Μακάο σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ξανά τα σύνορά του σε τουριστικά γκρουπ της ηπειρωτικής χώρας τον Νοέμβριο, εξέπληξε η κινεζική ειδική διοικητική περιοχή με μια ανακοίνωση το Σάββατο.

«Ο λαός πρέπει να εμπιστεύεται το κράτος, αλλά το κράτος πρέπει επίσης να εμπιστεύεται την κατανόηση του λαού», είπε ο Χου.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης