Διεθνή

Κίνα – Covid: Τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου

Η Κίνα βάζει τέλος από τις 8 Ιανουαρίου στην υποχρεωτική καραντίνα για όσους φτάνουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, ενώ ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταργηθεί και οι περισσότεροι από τους δρακόντειους «zero Covid» περιορισμούς που ήταν σε ισχύ από το 2020.

 

Από τον επόμενο μήνα, οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται να έχουν μόνο ένα αρνητικό τεστ (των τελευταίων 48 ωρών) για να μπουν στην Κίνα, ανέφερε η Επιτροπή Υγείας.

Η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία του κόσμου που συνέχιζε να επιβάλει καραντίνα στους νεοαφιχθέντες στη χώρα, έστω και αν τους τελευταίους μήνες το διάστημα απομόνωσης είχε μειωθεί. Σήμερα οι ταξιδιώτες υποχρεώνονται να μείνουν για 5 ημέρες σε ξενοδοχείο και ακολουθούν άλλες 3 ημέρες παρακολούθησης στο σπίτι. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο η καραντίνα ήταν 10 ημέρες και παλαιότερα ήταν 21.

Η Επιτροπή Υγείας ανέφερε ότι πλέον θεωρεί την Covid-19 όχι «πνευμονία» αλλά «μεταδοτική» ασθένεια που είναι λιγότερο επικίνδυνη.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ διέταξε τις Αρχές να «στήσουν ένα ανάχωμα» και «να προστατεύσουν τη ζωή» των ανθρώπων στην Κίνα, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται ραγδαία μετά την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου.

Πολλά αποτεφρωτήρια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό σορών προς αποτέφρωση.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ενώ είναι δύσκολο πια να βρεις κανείς αντιγριπικά φάρμακα στα φαρμακεία, καθώς η Κίνα αρχίζει να μαθαίνει πλέον να ζει με τον ιό.

«Πρέπει να οργανώσουμε μια πατριωτική εκστρατεία υγείας πιο στοχευμένη (…) και να οικοδομήσουμε ένα σταθερό ανάχωμα κατά της επιδημίας», είπε ο Σι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε πολλές δυτικές μελέτες, η άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπων τους επόμενους μήνες.

Την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα δημοσιοποιεί στο εξής στατιστικά στοιχεία για την Covid-19.

Μέχρι πρόσφατα, τα τεστ PCR, που ήταν υποχρεωτικά, επέτρεπαν να παρακολουθείται με κάποια αξιοπιστία η επιδημία. Όμως πλέον οι ασθενείς κάνουν μόνοι τους το τεστ στο σπίτι τους και σπανίως ενημερώνουν τις Αρχές για τα αποτελέσματα. Με βάση τον επίσημο απολογισμό, μετά την άρση των μέτρων έχουν καταγραφεί στην Κίνα μόνο 6 θάνατοι από Covid-19, αν και πολλοί δυτικοί ειδικοί απορρίπτουν τον εν λόγω αριθμό ως πολύ κατώτερου του πραγματικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης