Διεθνή

Καρατομήσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Τους επικεφαλής στρατού, ναυτικού και αεροπορίας αντικατέστησε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας.

Την αντικατάσταση της ηγεσίας του στρατού, της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού ανακοίνωσαν χθες τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι επικεφαλής των τριών σωμάτων αντικαταστάθηκαν από υφισταμένους τους, με τους διορισμούς να αναμένεται να εγκριθούν σήμερα το πρωί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο επικεφαλής του στρατού ξηράς, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ, θα αντικατασταθεί από τον μέχρι πρότινος διοικητή των δυνάμεων στρατοχωροφυλακής, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστανόγλου, θα αποστρατευθεί, για να αντικατασταθεί από τον αντιναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ. Στην πολεμική αεροπορία, ο πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ θα παραχωρήσει τη θέση του ως επικεφαλής του σώματος στον αντιπτέραρχο Χασάν Κουτσουκακιούζ, σημερινό διοικητή δυνάμεων βομβαρδιστικών.

Ενα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η Αγκυρα μοιάζει ακόμη ανέτοιμη να εμφανισθεί ότι εμπιστεύεται απόλυτα το σώμα των αξιωματικών. Σύμφωνα με περυσινή απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο χρόνος θητείας ολόκληρων κατηγοριών ανώτερων αξιωματικών μειώθηκε σημαντικά, ενώ 586 συνταγματάρχες αποστρατεύθηκαν πρόωρα.

Παραμένει ο Ακάρ

Μεγάλης σημασίας, σύμφωνα με παρατηρητές, θεωρείται η απόφαση του προέδρου Ερντογάν να διατηρήσει στη θέση του τον αρχηγό του γενικού επιτελείου άμυνας, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ, ως διοικητής της 143ης Πτέρυγας στο προάστιο Ακιντσί της Αγκυρας, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις τους να τους ακολουθήσει, ο Ακάρ αρνήθηκε να προδώσει τον όρκο του, εξασφαλίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του Ερντογάν μετά την αποτυχία του κινήματος.

«Αν ο Ακάρ παραμείνει στη θέση του, όπως όλα δείχνουν ότι θα γίνει, το κόμμα και ο πρόεδρος θα τον ανταμείψουν διατηρώντας τον ως αρχηγό του γενικού επιτελείου για την αξιοπιστία του. Αν, όμως, βρεθούμε ενώπιον αιφνιδιαστικής του αποστρατείας, αυτό θα σημαίνει ότι ο Ακάρ θεωρήθηκε ύποπτος ως μέλος της συνωμοσίας των πραξικοπηματιών», λέει ο απόστρατος στρατηγός Αχμέτ Γιαβούζ, που φυλακίσθηκε επί τρία χρόνια ως μέλος της ανύπαρκτης συνωμοσίας με κωδική ονομασία «Βαριοπούλα».

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης