Διεθνή

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Μήνυση εναντίον του Προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και «άλλων» για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια του πολέμου το 1998-99,  συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων, άσκησε σήμερα το γραφείου του Ειδικού Εισαγγελέα στο ειδικό δικαστήριο της Χάγης που ερευνά τα εγκλήματα κατά Σέρβων, Αλβανών και Ρομά κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του ΄98-99 στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Θάτσι και άλλων 9 πρώην διοικητών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι πολέμησαν εναντίον των Σερβικών δυνάμεων πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ, απαγγέλθηκαν τον Απρίλιο.

Το κατηγορητήριο είναι «το αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της Ειδικής Εισαγγελίας ότι μπορεί να αποδείξει όλες τις κατηγορίες, πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι κατηγορίες δημοσιοποιήθηκαν καθώς ο Θάτσι βρισκόταν  καθ ‘οδόν προς την Ουάσινγκτον, για μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας στον Λευκό το Σάββατο, με τη διαμεσολάβηση του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, του ειδικού απεσταλμένου για το Κόσοβο του προέδρου Τράμπ.

Ο Θάτσι «διέκοψε» το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε αργά σήμερα η Πρίστινα, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Στην συνάντηση στον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρθηκε από τον Γκρένελ, θα εξετάζονταν «ιδέες και τρόποι» για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης