Διεθνή

Καφές με γάλα ή χωρίς; Η απάντηση στο αιώνιο δίλημμα

Το αν πρέπει να βάζουμε γάλα στον καφέ ή όχι, αποτελεί για πολλούς ένα αιώνιο δίλημμα, καθώς πολλοί θεωρούν πως δεν κάνει καλό στο στομάχι.

 

Μπορεί όμως μια κούπα καφέ με γάλα να είναι… αντιφλεγμονώδες «φάρμακο»; Ναι μπορεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Με ποιον τρόπο; Χάρη στο «πάντρεμα» των πρωτεϊνών που περιέχονται στο γάλα με τις πολυφαινόλες του καφέ.

Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια ομάδα φυσικά παραγόμενων αντιοξειδωτικών ουσιών ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες το οποίο οδηγεί σε φλεγμονές. Οι φυσικές αυτές ουσίες περιέχονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, στον καφέ, στο τσάι, στο κόκκινο κρασί και στην μπίρα.

Ωστόσο ενώ είναι γνωστές ουσίες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό… άγνωστες. Πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια όπως οι πρωτεΐνες που περιέχονται σε τροφές τις οποίες καταναλώνουμε καθημερινά.

Το «πάντρεμα» με τα αμινοξέα

Τώρα μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με ειδικούς από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry» έβαλε στο «μικροσκόπιο» το πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τους δομικούς λίθους των πρωτεϊνών.

Ευεργετικό «κοκτέιλ»

Με βάση τα ευρήματα που αφορούσαν πειράματα σε ανοσοκύτταρα, όταν οι πολυφαινόλες «συναντούν» τα αμινοξέα ενισχύεται η αντιφλεγμονώδης δράση τους. «Εκτιμούμε ότι αυτό το ‘κοκτέιλ’ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και στην καταστολή των φλεγμονών στους ανθρώπους. Προχωρούμε σε περαιτέρω διερεύνηση αυτής της σχέσης, αρχικώς σε ζώα. Ελπίζουμε στη συνέχεια να βρεθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να εξετάσουμε και την επίδραση στους ανθρώπους» ανέφερε η καθηγήτρια Μαριάν Νίσεν Λουντ από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

hernews.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης