Διεθνή

Κορωνοϊός: Κατά τη χρήσης της ρεμδεσιβίρης ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους γιατρούς να μην χρησιμοποιούν τη ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences για την θεραπεία ασθενών με Covid-19, λιγότερο από έναν μήνα αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν επείγουσα έγκριση χρήσης του φαρμάκου.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης ή αποτρέπει την ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη» ανέφερε επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, αρμόδια για τη σύνταξη των κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν τις θεραπείες της Covid-19, σε δημοσίευσή της στο ιατρικό περιοδικό BMJ.

Η σύσταση αυτή, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, συνιστά πλήγμα για το φάρμακο της Gilead, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα που είχε γεννήσει ελπίδες. Είχε χρησιμοποιηθεί σε πολλούς ασθενείς, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο να προχωρήσουν σε αυτή τη σύσταση ύστερα από τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης του ΠΟΥ, Solidarity, στην οποία συμμετείχαν 7.000 ασθενείς. Αυτή έδειξε τον περασμένο μήνα ότι η ρεμδεσιβίρη δεν περιορίζει τους θανάτους.

«Τα όποια οφέλη της ρεμδεσιβίρης, αν πράγματι υπάρχουν, είναι πιθανώς μικρά και η πιθανότητα πιθανής βλάβης παραμένει», σύμφωνα με την επιτροπή του ΠΟΥ. Την απογοήτευση της εξέφρασε η Gilead γ και τον επέκρινε ότι αγνόησε θετικά στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη από άλλες μελέτες πέρα από εκείνη της Solidarity.

‘Αλλα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη έχουν δείξει πιο ουσιαστικά οφέλη σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχολίασε στον Guardian ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης σε περισσότερες από 50 χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πρέπει να αναθεωρηθεί.

Παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραγγείλει 500.000 δόσεις της ρεμδεσιβίρης, αξίας 1 δισ. ευρώ.

Πηγές: Reuters, Bloomberg

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης