Διεθνή

“Κόκκινος συναγερμός” στο Ισραήλ-Ματαίωση εκδηλώσεων

Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά «μια σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, δήλωσε το Σάββατο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την απειλή.

 

 

Στην ανακοίνωσή του, ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από τη Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας, ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Ντ. Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά βρίσκονται στον αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Ο Μπάιντεν επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, διακόπτοντας το Σαββατοκύριακό του στο Ντέλαγουερ, προκειμένου να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε το Σάββατο κοντά στα Στενά του Ορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Χτύπημα μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η Wall Street Journal, το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει κάποιο πλήγμα κατά ισραηλινών στόχων μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απηχούν τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν, δημοσίευαν βίντεο με προσομοιώσεις επιθέσεων εναντίον του αεροδρομίου της Χάιφα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ στην Ντιμόνα.

Οι ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό ώστε να αναχαιτίσουν πιθανές επιθέσεις στο βόρειο ή το νότιο τμήμα της χώρας. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο τους τελευταίους έξι μήνες και έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις υπάρχουσες απειλές. Η άμυνά μας είναι έτοιμη και ξέρει πώς να χειρίζεται κάθε απειλή χωριστά […] Το Ιράν πιέζει για περιφερειακή κλιμάκωση. Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ιρανική απειλή. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Μην το κάνετε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε την Παρασκευή ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει δράση «σύντομα», αναφορικά με τις απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ενώ κάλεσε την Τεχεράνη να μην πραγματοποιήσει επίθεση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες «στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης