Διεθνή

Λιζ Τρας: Με χαμηλές προσδοκίες η διάδοχος του Μπόρις

Στα 47 της χρόνια, η Λιζ Τρας είναι από σήμερα η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, ύστερα από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Η υπουργός Εξωτερικών του Μπόρις Τζόνσον κέρδισε την κούρσα της διαδοχής απέναντι στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ καθαρά μεν, αλλά όχι με τη συντριπτική διαφορά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις: από τα μέλη των Συντηρητικών που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 81.326 προτίμησαν την Τρας και 60.399 τον Σούνακ. Στη σύντομη ομιλία της μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η νικήτρια της αναμέτρησης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι θα κριθεί για τα πεπραγμένα της στις γενικές εκλογές του 2024. Επλεξε το εγκώμιο στον Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο έμεινε πιστή όλο το προηγούμενο διάστημα, κατηγορώντας τον Σούνακ για πισώπλατο μαχαίρωμα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ σήμερα το πρωί, στη θερινή κατοικία της, στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, ανταπέδωσε τα εύσημα και κάλεσε όλο το κόμμα να στρατευτεί «100%» πίσω από τη διάδοχό του.

 

Η Λιζ Τρας έβλεπε την πλάτη τού Ρίσι Σούνακ στις πρώτες φάσεις της εσωκομματικής διαδικασίας, που διεξήχθησαν στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, καθώς περισσότεροι βουλευτές προτίμησαν τον αντίπαλό της. Οταν όμως ήρθε η ώρα να μιλήσει η βάση του κόμματος, δικαιώθηκε η στρατηγική της να δώσει τη μάχη για τη συσπείρωση της δεξιάς και πολυπληθέστερης πτέρυγας των Συντηρητικών, με σκληρές θέσεις σε καίρια θέματα, όπως το Brexit και η μετανάστευση. Αλλά και στο καυτό πεδίο της οικονομίας κινήθηκε σταθερά στο δίπολο «λιγότεροι φόροι – μικρότερο κράτος», θυμίζοντας συχνά, στην ουσία και στο ύφος που υιοθετούσε, τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τίποτα στα νεανικά χρόνια της Λιζ Τρας δεν προμήνυε ότι θα γίνει η αγαπημένη των σκληρών Συντηρητικών. Κόρη ενός καθηγητή Μαθηματικών και μιας νοσηλεύτριας, συνόδευσε τους αριστερών προσανατολισμών γονείς της σε πορείες υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, όπου έμαθε να φωνάζει συνθήματα εναντίον τής τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά, έγινε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, στο συνέδριο των οποίων πρότεινε την κατάργηση της μοναρχίας και τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Μετά τη μεταπήδησή της στους Τόρις, τα είδε όλα αυτά ως νεανικές τρέλες. «Ολοι κάνουμε λάθη κι έχουμε περιπέτειες ως τινέιτζερ. Αλλοι τα κάνουν με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εντ ρολ, εμένα το λάθος μου ήταν οι Φιλελεύθεροι», είπε πρόσφατα σε μια δημόσια αναμέτρησή της με τον Σούνακ.

Ανάλογη ευελιξία επέδειξε και στο Brexit. Στο δημοψήφισμα του 2016 έκανε καμπάνια υπέρ του Remain, αλλά επί Τζόνσον μεταστράφηκε με τον ζήλο του νεοφώτιστου, εξοργίζοντας Ιρλανδούς και λοιπούς Ευρωπαίους για το ακανθώδες ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας. Ως υπουργός Εξωτερικών χρεώθηκε γκάφες, όπως όταν αμφισβητούσε δημοσίως αν ο Εμανουέλ Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός της Βρετανίας ή όταν σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβητούσε, εσφαλμένα, ότι το Ροστόφ και το Βορονέζ είναι ρωσικές πόλεις. Από σήμερα θα χρειαστεί να είναι περισσότερο προσεκτική.

Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, χωρίς καμία περίοδο χάριτος
Brexit, πανδημία και πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό των μεγάλων κρίσεων, αλλά οι δοκιμασίες που περιμένουν τη Λιζ Τρας με το «καλημέρα» στην Ντάουνινγκ Στριτ δεν διαγράφονται μικρότερες, καθώς κατά γενική ομολογία το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια συσσώρευση κρίσεων που δεν έχει προηγούμενο στα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης