Διεθνή

Μαζική πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας – Πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές

Η πρωτεύουσα και άλλες ουκρανικές πόλεις υπέστησαν νέα ρωσικά πλήγματα, τα πρώτα από τα μέσα Οκτωβρίου, μερικές ημέρες έπειτα από μια ταπεινωτική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας. Ειδικότερα, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

 

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ» και επίσης «από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως «μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, στο Λβιβ (δυτικά), στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

Μετά τους βομβαρδισμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο κτίρια κατοικιών επλήγησαν στη συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πύραυλους πάνω από το Κίεβο», ανέφερε λίγο αργότερα στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο

Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα πενταώροφο κτίριο να φλέγεται. Και άλλες πόλεις τέθηκαν στο στόχαστρο αλλού στη χώρα.

Στα βορειοδυτικά, «επίθεση με πύραυλο εναντίον του βιομηχανικού τομέα στο Χάρκοβο», έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως επλήγησαν σημαντικές υποδομές και πως έχει διακοπεί η λειτουργία ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και του μετρό στην πόλη.

Και δυτικά, «εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ. Παραμείνετε όλοι στα καταφύγια!» κάλεσε τους πολίτες στο Telegram ο ομόλογός του του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ο οποίος διευκρίνισε πως «ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό».

Επλήγησαν επίσης οι πόλεις Ρίβνε (δυτικά), Κρίβιι Ριχ και Πολτάβα (κέντρο), Οδησσός (νότια) και Ζιτόμιρ (βόρεια).

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.

Τα προηγούμενα πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν σημειωθεί στις 10 και 17 Οκτωβρίου και είχαν στοχοποιήσει κυρίως, όπως και αλλού στη χώρα, τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Τότε η Μόσχα είχε πει πως αυτά τα μαζικά πλήγματα ήταν αντίποινα για τη μερική καταστροφή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Αυτή τη φορά τα πλήγματα στοχοθέτησαν το Κίεβο, τέσσερις ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας, μεταξύ των οποίων και από την ομώνυμη πρωτεύουσά της, έπειτα από κατοχή σχεδόν εννέα μηνών.

Σε μια άλλη ένδειξη των δυσκολιών που συναντούν επί του εδάφους, οι κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας, την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από μια άλλη πόλη, τη Νόβαγια Καχόφκα, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου ότι τη βομβαρδίζουν.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, όπου αναδιπλώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα αδυνατώντας να κρατήσουν τη δεξιά (δυτική) όχθη.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές δεν ανέφεραν ωστόσο αν ο ρωσικός στρατός παραμένει στην πόλη ή αν υποχωρεί επίσης.

Μετά τη ρωσική υποχώρηση στις 11 Νοεμβρίου από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, «η Νόβα Κάχοβκα βρέθηκε υπό τα άμεσα πυρά του βαρέος πυροβολικού και των ολμοβόλων των ουκρανικών δυνάμεων», δήλωσε η κατοχική διοίκηση.

«Η ζωή στην πόλη έχει γίνει επικίνδυνη», πρόσθεσε, λέγοντας πως χιλιάδες κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, που κατελήφθη από τους Ρώσους στις αρχές της επίθεσής τους στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει μεγάλη σημασία για την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που βρίσκεται πιο νότια.

«Ο εχθρός δεν θα επιτύχει τον στόχο του»
Η Ρωσία «δεν θα επιτύχει τον στόχο της» να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

«Είναι προφανές τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα επιτύχει τον στόχο του», είπε σε σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν» σήμερα από τον ρωσικό στρατό «κυρίως κατά ενεργειακών υποδομών» της Ουκρανίας.

Απηύθυνε έκκληση στον άμαχο πληθυσμό «να παραμείνει για λίγο στα καταφύγια» επειδή, όπως είπε, «μπορεί να ακολουθήσουν άλλες 20 επιθέσεις». «Εργαζόμαστε πυρετωδώς, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα, θα επιβιώσουμε από όλο αυτό», διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του.

Το Κίεβο προέτρεψε τα μέλη της G20, που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας εν τη απουσία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, να εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα.

«Πλήττονται κατοικίες και ενεργειακές υποδομές. Εν αναμονή μιας κατ’ αρχήν αντίδρασης της G20», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Παρακαλώ επίσης να αποφύγετε να “καλέσετε τις δύο πλευρές”. Πάρτε το μέρος του λαού, όχι των εγκληματιών πολέμου», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τις δυνάμεις της Μόσχας ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα και τις μονάδες το σταθμού προσθέτοντας ότι αν το φράγμα εκραγεί, «τουλάχιστον 80 κοινότητες θα πλημμύριζαν».

Σύμφωνα με το Κίεβο, μια καταστροφή αυτής της υποδομής θα είχε επίσης μια επίπτωση στην παροχή νερού σε όλο τον νότο της Ουκρανίας και θα μπορούσε να επηρεάσει την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που αντλεί νερό από την τεχνητή λίμνη των 18 εκατ. κυβικών μέτρων του φράγματος.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης