Διεθνή

Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται αύριο στην Τουρκία

Μια ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στην Τουρκία για να συζητήσει για τον έλεγχο από κοινού της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη Μόσχα και την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και η οποία επιτεύχθηκε τη Δευτέρα υπό την αιγίδα της Ρωσίας, δεν αναφέρεται σε οποιονδήποτε ρόλο της Τουρκίας στην εφαρμογή της, όμως η Άγκυρα, σύμμαχος του Μπακού, δηλώνει ότι θα ελέγχει από κοινού με τη Μόσχα την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Μνημόνιο κατανόησης για την εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου ελέγχου υπογράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με την Άγκυρα.

«Θα συζητήσουμε τους τρόπους λειτουργίας του κοινού κέντρου παρατήρησης και ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός με τη ρωσική αντιπροσωπεία που θα βρίσκεται στην Τουρκία την Παρασκευή», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού που αναμεταδόθηκε από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «η Τουρκία θα έχει τον ίδιο ρόλο με τη Ρωσία» στο κέντρο αυτό που θα αναλάβει τη «χερσαία και αεροπορική» παρακολούθηση ενδεχόμενων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός.

Το κέντρο αυτό θα εγκαθιδρυθεί σε τόπο που θα επιλέξει το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι εμπόλεμες πλευρές διατηρούν «τις θέσεις που κατέχουν», κάτι που επικυρώνει τα σημαντικά εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Μόσχα άρχισε χθες να αναπτύσσει «στρατιώτες ειρήνης» στη ζώνη της σύγκρουσης, κοντά στα εδάφη που τελούν ακόμη υπό αρμενικό έλεγχο.

Ωστόσο, η υπογραφή της κατάπαυσης του πυρός αποτέλεσε οδυνηρή εμπειρία στην Αρμενία, όπου η αντιπολίτευση προσπαθεί να κινητοποιήσει τους πολίτες εναντίον της συμφωνίας αυτής που θεωρείται ως συνθηκολόγηση.

«Ελπίζω πως η Αρμενία έλαβε τα μαθήματα από τα λάθη της. Η πιο υψηλόβαθμη αρμενική αρχή υπέγραψε αυτή τη συμφωνία. Αν η Αρμενία δεν την τηρήσει, θα πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κήρυξε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πλην στρατιωτικών αεροπλάνων, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν εξαιτίας της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επικύρωσε τα εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης