Διεθνή

Οι κάτοικοι της Πομπηίας δεν κάηκαν από τη λάβα, αλλά πέθαναν από ασφυξία!

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπάρι ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για την Πομπηία! Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύαμε πως στην αρχαία πόλη πέθαναν από τη λάβα που εκτόξευσε το ηφαίστειο του Βεζούβιου, ωστόσο, φαίνεται πλέον πως αυτό δεν ισχύει. 

Οι άνθρωποι της Πομπηίας πέθαναν μέσα σε 15 λεπτά από ένα σύννεφο τέφρας και τοξικού αερίου. Αυτή η χιονοστιβάδα τέφρας και τοξικών αερίων, η οποία είναι γνωστή και ως πυροκλαστική ροή κατέστρεψε την αρχαία πόλη μέσα σε μόλις 15 λεπτά και κόστισε τη ζωή περίπου 2.000 ανθρώπων.

Όταν έσκασε μάλιστα ο Βεζούβιος το 79 μ.Χ. η πυροκλαστική ροή που κατέκλυσε την πόλη «ταξίδεψε» ακόμα και με 450 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα να πάθουν ασφυξία οι κάτοικοι της.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε το τμήμα ερευνών Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάρι, σε συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) αλλά και της Βρετανικής Γεωλογικής Έρευνας στο Εδιμβούργο!

Αυτό το σύννεφο τοξικών αερίων κατέκλυσε την πόλη για 10 ως 20 λεπτά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα τη στιγμή που η έκρηξη είχε σημειωθεί στις 13:00 το μεσημέρι της… προηγούμενης ημέρας. Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα να πάθουν ασφυξία οι περισσότεροι από τους κατοίκους που εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν.

Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι των γειτονικών πόλεων πέθαναν από τη «βροχή» ελαφρόπετρας και ηφαιστειακού βράχου, αν και η πλειοψηφία «πνίγηκε» μέχρι θανάτου από τα τοξικά αέρια που έβγαλε το ηφαιστειακό νέφος.

Για τους κατοίκους δε της Herculaneum, στους πρόποδες του ηφαιστείου, η «επίθεση» της πυροκλαστικής ροής εξελίχθηκε με απίστευτη αγριότητα με αποτέλεσμα η επιβίωσή τους να έμοιαζε εξ αρχής απίθανη, ενώ κατά τη διάρκεια δύο ημερών το ηφαίστειο εξαπέλυσε θερμότητα πάνω από 100.000 φορές μεγαλύτερη ακόμα και από εκείνη των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης