Διεθνή

Οι Καταλανοί ανακήρυξαν ανεξαρτησία από την Ισπανία

Catalan President Puigdemont and deputies applaud after the Catalan regional Parliament declared indpendence from Spain in Barcelona, Spain, October 27, 2017. REUTERS/Albert Gea

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από την υπόλοιπη Ισπανία  με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης να απαντά με την υπερψήφιση του άρθρου 155 που αναστέλλει τις εξουσίες της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα προχωρήσει σε έκτακτο διάγγελμα το απόγευμα ανακοινώνοντας την άμεση καθαίρεση του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Μετά τον Πουτζντεμόν σειρά θα πάρουν οι πρόεδροι του κοινοβουλίου της περιφέρειας, που επέτρεψαν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Η πρόταση περί ανεξαρτησίας, που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα από αποσχιστικά κόμματα, εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos αποχώρησαν από την συνεδρίαση εις ένδειξη διαμαρτυρίας.  «Κηρύσσουμε την Καταλανική δημοκρατία, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, νόμιμο, δημοκρατικό και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος», αναφέρει η διακήρυξη του καταλανικού κοινοβουλίου. Μετά το πέρας της μυστικής ψηφοφορίας στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ο ηγέτης της Καταλονίας αποχώρησε υπό εγκωμιαστικές αναφωνήσεις.

cnn.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης