Διεθνή Ροή

Ο από Ζάγκρεμπ Πορφύριος, εκλέχτηκε νέος Πατριάρχης Σερβίας

Τον μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριο εξέλεξε πριν από λίγο η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας στον Πατριαρχικό θρόνο, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, ενώ εκδόθηκε το επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Σερβίας.

Η Σερβική Σύνοδος συνήλθε υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος στον καθεδρικό ναό του αγίου Σάββα, όπου αναπαύεται ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος στον τάφο του οποίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ενώ νωρίτερα είχε τελεσθεί αρχιερατικό συλλείτουργο.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Σερβικής Εκκλησίας, ο νεοεκλεγείς Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος (κατά κόσμον Prvoslav) γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1961 στο Μπεζέ .Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Curug και το γυμνάσιο Zmaj-Jova στο Νόβι Σαντ. Εκάρη μοναχός από τον πνευματικό του πατέρα, τότε ιερομόναχο Ειρηναίο (Bulović), στο μοναστήρι του Visoki Decani, την Κυριακή του Θωμά το 1985.

Αποφοίτησε από την Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι το 1986. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα από το 1986 έως το 1990, ενώ έπειτα ήρθε στο μοναστήρι των Αγίων Αρχαγγέλων στο Κόβιλ, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και διορίστηκε ηγούμενος.

Πολλοί νέοι μοναχοί και αρχάριοι έρχονται στο μοναστήρι μετά από αυτόν. Αυτά είναι τα χρόνια που το μοναστήρι του Κόβιλ έγινε η πνευματική πατρίδα πολλών νέων: διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δημοφιλείς ηθοποιοί και ροκ μουσικοί, ειδικά από το Νόβι Σαντ και το Βελιγράδι. Από τότε, ο ηγούμενος Πορφύριος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεραπεία ασθενών με εθισμό. Για το σκοπό αυτό, το 2005, δημιούργησε τη θεραπευτική κοινότητα “Land of the Living”, η οποία αναγνωρίζεται ως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα για τη θεραπεία τοξικομανών.

Στην τακτική σύνοδο της Ιεράς Συνόδου Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι στις 14 Μαΐου 1999, εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, βοηθός της επισκοπής Μπάτσκας.

Έλαβε το διδακτορικό του το 2004 από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαδέχτηκε τον διάσημο ψυχίατρο, ακαδημαϊκό Dr. Vladeta Jerotic, στη Θεολογική Σχολή του Τμήματος Ποιμαντικής Ψυχολογίας.

Το 2010, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του ανέθεσε να ιδρύσει ιερατική θητεία στον Σερβικό Στρατό. Οι καρποί της δουλειάς του σε αυτόν τον τομέα δεν είναι μόνο οι κατάλληλοι νομικοί κανονισμοί, αλλά και η επιλογή στρατιωτικών εκκλησιών, η οργάνωση και ο εξοπλισμός ναών στους στρατώνες και η τέλεση των πρώτων λατρευτικών υπηρεσιών.

Ο Επίσκοπος Πορφύριος δημοσίευσε θεολογικά έργα σε περιοδικά στη χώρα και στον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων σε όλο τον κόσμο.

Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Ενθρονίστηκε στον θρόνο της μητρόπολης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας στις 13 Ιουλίου 2014 στον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης του Κυρίου στο Ζάγκρεμπ.

Κατά τη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 2021,στον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, η Ιερή Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέλεξε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, Πορφύριο, ως τον 46ο Σέρβο Πατριάρχη.

orthodoxia.info

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης