Το εμιράτο της Αραβικής Χερσονήσου, προωθήθηκε ως το ιδανικό μέρος για διακοπές εν μέσω πανδημίας, όμως μετά και τα όσα προηγήθηκαν κατά την αλλαγή του χρόνου, φαίνεται πως κλονίζουν τα θεμέλια του εμιράτου.

Η πραγματικότητα τρομάζει στο εμιράτο. Με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι μολύνσεις από κορονοϊό έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Οι έλεγχοι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί όμως εκτός από τον… εσωτερικό κίνδυνο, το εμιράτο αντιμετωπίζει και τον εξωτερικό.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες απαγόρευαν την είσοδο σε Βρετανούς τουρίστες λόγω του φόβου της εξάπλωσης των παραλλαγών του ιού. Αντίθετα το Ντουμπάι που φιλοξενεί περίπου 240.000 Βρετανούς ομογενείς, κράτησε τις πόρτες του ανοιχτές για τις διακοπές. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η Emirates Airlines πραγματοποιούσε πέντε πτήσεις καθημερινά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις λίγες ημέρες το νέο στέλεχος του ιού να «φτάσει» και στο εμιράτο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν εμπόδισε τους celebrities να ταξιδέψουν στη χώρα. Ειδικότερα δε οι Βρετανοί έφτασαν στη χώρα χωρίς να να έχουν υποβληθεί σε τεστ. Τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων αυξήθηκαν στο 71%, η αεροπορική διαδρομή Λονδίνου-Ντουμπάι κατατάχθηκε πιο πολυσύχναστη στον κόσμο κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όμως πλέον όλα αλλάζουν.

Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα όλοι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια προς το Ντουμπάι. Παράλληλα μία ακόμα μεγάλη δεξαμενή τουριστών, εκείνη του Ισραήλ, διέκοψε τα ταξίδια πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώς και τον Ιούλιο!

«Οι Βρετανοί αποτελούν σημαντικό ποσοστό τουριστών και επενδυτών στο Ντουμπάι», δήλωσε ο David Tarsh, εκπρόσωπος της ForwardKeys, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων ταξιδιού. «Η διακοπή των ταξιδιών είναι μια πλήρης καταστροφή για τη χώρα».

Πρόσφατα το Ντουμπάι ανακοίνωσε πάνω από 256.000 μολύνσεις και 751 θανάτους. Οι αναλυτές υποθέτουν πως τα δημογραφικά στοιχεία των ΗΑΕ -με το 90% των ομογενών να αποτελείται κυρίως από υγιείς, νέους εργάτες – έχουν αποτρέψει από το να γεμίσουν τα νοσοκομεία και να διατηρήσουν το ποσοστό θανάτων χαμηλό, στο 0,3%.

Πιο μεγάλο πρόβλημα η οικονομία

Την ίδια στιγμή το γειτονικό Αμπού Ντάμπι διατηρεί κλειστά τα σύνορά του με το Ντουμπάι, ενώ όποιος θέλει να μπει στο εμιράτο πρέπει να παρουσιάσει αρνητικό τεστ κορονοϊού. Οι σχέσεις των δύο εμιράτων είναι οριακές και πλέον το Ντουμπάι δύσκολα θα μπορεί να ελπίζει σε μια οικονομική βοήθεια από το γειτονικό εμιράτο -όπως το 2009 όταν είχε δώσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα προβλήματα στο Ντουμπάι άρχισαν πριν από την πανδημία, καθώς η αγορά ακινήτων -στην οποία βασίζεται αποκλειστικά- παρουσιάζει την τελευταία πενταετία κάμψη της τάξης του 30%. Το εμιράτο καλείται να αποπληρώσει χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει για να «σώσει» με 2 δισ. δολάρια την Emirates Airlines, όμως όσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά και η αγορά των ακινήτων δεν λειτουργεί σωστά, τόσο το πρόβλημα για το Ντουμπάι μεγαλώνει.

Με τη χώρα να καταστρέφει το ρεκόρ της μόλυνσης για επτά συνεχόμενες ημέρες, ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, δήλωσε ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός, και όχι κάποιο lockdown, θα «επιταχύνει την πλήρη ανάκαμψη της χώρας μας».

Αλλά ακόμη και αν το Ντουμπάι επιτύχει τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού έως το τέλος του 2021, η Moody’s Investors Service αναμένει ότι η οικονομία των ΗΑΕ θα χρειαστεί τρία χρόνια για να ανακάμψει.

«Δεν νομίζω ότι οι μέρες του Ντουμπάι είναι μετρημένες», είπε ο Page, ο μελετητής του Carnegie, «Αλλά αν η πόλη ήταν πιο υπεύθυνη, θα ήταν ένα πιο βιώσιμο μέρος»…

Με πληροφορίες από το apnews

reader.gr

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.