Διεθνή

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας και άρα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, βάσει των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο.

Όπως ανακοινώθηκε ο Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92153 ψήφους και ο Τζέρεμι Χαντ 46656 ψήφους.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 159.320 με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο ποσοστό 87,4%.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Τζόνσον έστειλε το μήνυμα «θα προχωρήσουμε με το Brexit, θα ενώσουμε την χώρα και θα κερδίσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν» ζητώντας επίσης να ξεκινήσει η δουλειά από όλους.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Τζόνσον αναγνώρισε την αξία του αντιπάλου του ενώ ευχαρίστησε και την απερχόμενη πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Απαντώντας σε όλους όσοι εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η επιλογή να ψηφιστεί ήταν σοφή, ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι «κανείς στο κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι Συντηρητικοί έχουν το καλύτερο ένστικτο».

Ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναμετρήθηκε στην τελική φάση της διαδικασίας με τον 52χρονο Τζέρεμι Χαντ, νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Ο νικητής αναλαμβάνει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία όμως, καραδοκούν οι «αντάρτες» των Τόρις που θέλουν να του σκάψουν το λάκκο. Διαφωνώντας ανοιχτά με την πολιτική του για το Brexit, τουλάχιστον έντεκα υπουργοί και βουλευτές των Συντηρητικών έχουν προαναγγείλει ότι θα παραιτηθούν εντός της ημέρας, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Χθες ο Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άνοιξε το χορό των παραιτήσεων λέγοντας πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου πάση θυσία έστω και χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει ήδη έτοιμη την ομάδα του καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα επικρατούσε με μεγάλη διαφορά έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, Τζέρεμι Χαντ.
Η ανακοίνωση του ονόματός του σκορπά χαμόγελα στο περιβάλλον του, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους εχθρούς του και μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες.
Εντός των επόμενων ωρών αναμένονται δεκάδες παραιτήσεις στο κόμμα των Τόρις την ώρα που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.Ήδη έχουν παραιτηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών και η υπουργός Παιδείας.

Οι «άνθρωποι του Τζόνσον» και η ανησυχία των Βρυξελλών

Πώς θα διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες;, είναι το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ.
Ήδη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να «αντιμετωπίσει τις συνέπειες» μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εφόσον επιλέξει αυτή την οδό.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Panorama της τηλεόρασης του BBC, που θα προβληθεί απόψε, ο Μπαρνιέ δηλώνει ότι η τρεις φορές απορριφθείσα συμφωνία που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους ήταν «ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο».
Τονίζει επίσης ότι η υπό αποχώρηση Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι υπουργοί της δεν του είπαν «ποτέ» στην πορεία των διαπραγματεύσεων ότι ήταν πιθανό να επιλέξουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, παρά τη διαρκή ρητορική απειλή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο εκκεντρικός Τζόνσον παίρνει από το χέρι την ερωμένη του και περνάει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρητ έχοντας στο πλευρό του τους στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η ομάδα του θα έχει άρωμα γυναίκας.
Η Βικτόρια Άτκινς και η Έλεν Γουάτλι, είναι δύο από τα «κορίτσια» του Τζόνσον τα οποία θα λάβουν καίρια χαρτοφυλάκια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Η Βικτώρια Άτκινς, υπουργός υπεύθυνη για θέματα ναρκωτικών της κυβέρνησης της Μέι, είναι γνωστή για τις θέσεις της κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης.Η 43χρονη Έλεν Γουάτλι είναι βουλευτής των Συντηρητικών, μητέρα τριών παιδιών,και τάσσεται υπέρ ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπό προυποθέσεις.
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του είναι κυρίως πολιτικοί αναλυτές και χρειάζονται επειγόντως στιλιστικές συμβουλές , όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Οι θαυμαστές του τον αποκαλούν «Μπότζο», από τις πρώτες συλλαβές του ονόματος και του επωνύμου του. Παρότι το παρατσούκλι του είναι σχεδόν ομόηχο με εκείνο του διάσημου κλόουν Μπόζο, ο 55χρονος Μπόρις Τζόνσον. Μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, εγκαθίσταται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κάθε τόσο, χειμώνα ή καλοκαίρι, ο «Μπότζο», του οποίου το πλήρες όνομα είναι Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον, καταφτάνει οικογενειακώς για διακοπές στο Χόρτο του Πηλίου, όπου μένει σε σπίτι ιδιοκτησίας του 79χρονου πατέρα του Στάνλεϊ. Η εξοπλισμένη με όλες τις σύγχρονες ανέσεις «Villa Irene», όπως ονομάζεται η χτισμένη με πηλιορείτικη πέτρα και ξύλο οικία και ανεμπόδιστη θέα στον Παγασητικό, αποτελεί καταφύγιο ηρεμίας τόσο για τον ίδιο όσο και για τα τρία αδέλφια του, τον Τζο, τον Λίο και τη Ρέιτσελ.

Παρότι θα μπορούσε να περνάει τις ώρες του μακριά από αδιάκριτα μάτια, πλάι στην προστατευμένη από πυκνά ελαιόδεντρα πισίνα ή κοντά στο παραδοσιακό τζάκι, ο Αγγλος μέχρι τώρα βουλευτής βρίσκει πάντα χρόνο για κάποιες μικρές αποδράσεις. Ολο και σε κάποιο κοντινό χωριό θα βρεθεί για τοπικό γλέντι με μουσική και μεζέδες ή σε παρακείμενη ταβέρνα για να δοκιμάσει τις ντόπιες σπεσιαλιτέ στη γάστρα ή στη σούβλα που συνοδεύονται από βαρελίσιο κρασί. Το ενδιαφέρον είναι ότι πότε στην Αργαλαστή, πότε στον Λαύκο ή τη Μηλίνα δεν αρνείται να βγάλει φωτογραφίες ή σέλφι και να ανταποκρίνεται με θερμές χειραψίες σε όσους τον αναγνωρίζουν. Ετσι κι αλλιώς η δημόσια εικόνα του, τότε που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, είναι πασίγνωστη. Χώρια που ξεχωρίζει φυσιογνωμικά σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Λίγοι προσπερνούν την αναγνωρίσιμη ατσούμπαλη φιγούρα του με τις αστείες γκριμάτσες και τα ατίθασα, σχεδόν οξυζεναρισμένα μαλλιά του που ανεμίζουν σαν τα στάχυα στον βοριά. Ελάχιστοι αγνοούν τα τσαλακωμένα σακάκια, τα φαρδιά χυτά, χαχόλικα στη μέση πουκάμισα και την ιδιότροπη υφολογική του προσέγγιση που φέρνει σε Βρετανό ποπ σταρ των 70s. Πώς να μη δώσουν σημασία σε έναν απρόβλεπτο τύπο που το σμιλεμένο προφίλ του με τις αλά Beatles καρέ αφέλειες στο μέτωπο ήταν φτυστό με χαρακτήρα αγγλικής κωμωδίας.

Η σκηνή του πρώτου γάμου του με την Αλέγκρα Μόστιν Οουεν, που θεωρούνταν η ωραιότερη γυναίκα της Οξφόρδης, ήταν σαν να είχε βγει από το «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία». Ετρεχε τότε, στα 23 του, να δανειστεί παντελόνι, επίσημο σακάκι και μανικετόκουμπα από έναν φίλο του για το μυστήριο και αφού την ώρα της τελετής έχασε το γαμήλιο δαχτυλίδι, ο νεόνυμφος την κοπάνησε αναπάντεχα από την πλαϊνή πόρτα της εκκλησίας χωρίς να χαιρετήσει τους καλεσμένους.

Το ζευγάρι χώρισε ύστερα από έξι χρόνια, αφού αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος απατούσε τη σύζυγό του με τη δικηγόρο Μαρίνα Χουίλερ, τη μετέπειτα δεύτερη σύζυγό του. Με την τελευταία ο «μπερμπάντης» Μπόρις απέκτησε τέσσερα παιδιά και πρόσθεσε ακόμη ένα εξώγαμο από μια άλλη σχέση του.

Πριν από περίπου οκτώ χρόνια συνδέθηκε με την 31χρονη σήμερα Κάρι Σίμοντς, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος. Παρότι εκκρεμεί ακόμη η έκδοση του διαζυγίου του, συζεί μαζί με τη φίλη του σε διαμέρισμα του νότιου Λονδίνου. Εκεί κατέφθασε τον περασμένο Ιούνιο η αστυνομία ειδοποιημένη από τους γείτονες που άκουσαν ασυνήθιστα σφοδρό καβγά, γυναικεία ουρλιαχτά, γδούπους και σπάσιμο αντικειμένων. Το επεισόδιο έληξε καθώς οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν σημειώθηκε αδίκημα. Τα κουτσομπολιά, ωστόσο, φούντωσαν για την ιδιωτική ζωή του Μπόρις.

Οσο όμως και αν οι Αγγλοι θεωρούν υποκριτικά τους εαυτούς τους συναισθηματικά αδρανοποιημένους σε σχέση με τις ζωές τον άλλων, δεν παύουν να ενδιαφέρονται γι’ αυτό το σχεδόν ξενοφοβικό μέλος των Τόρις, πρωταγωνιστή του ευρωσκεπτικισμού στο νησί του και αρχιτενόρου της παρακμιακής όπερας του Brexit. Τελικά, κανείς συμπατριώτης του δεν μπορεί να μην προσέξει έναν καλλιεργημένο απόφοιτο του Ιτον και της Οξφόρδης. Ειδικότερα όταν, χάρη στις κλασικές σπουδές του, απαγγέλλει από στήθους τις ωδές του Οράτιου στα λατινικά και διαβάζει την Οδύσσεια του Ομήρου στο πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. Ταυτόχρονα, ο ίδιος άνθρωπος -που έχει ως πολιτικό πρότυπο τον Αθηναίο Περικλή του Χρυσού Αιώνα και ως πνευματικό μέντορα τον Ουίνστον Τσόρτσιλ- αγαπάει τη χύμα μπίρα, λατρεύει το ράγκμπι, παίζει κρίκετ, ξελιγώνεται με τα κέικ και παραμένει ένθερμος θαυμαστής των Rolling Stones. Συν τοις άλλοις σέβεται το στέμμα, τυλίγεται πατριωτικά με τη Union Jack εθνική σημαία, έχει χόμπι τον μοντελισμό, είναι πωρωμένος οπαδός της φανέλας με τα τρία λιοντάρια της εθνικής ποδοσφαίρου και φυσικά αθεράπευτα φιλόζωος. Πόσο πια πιο τυπικά Αγγλος;

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης