Διεθνή

Παρέμβαση υπέρ της αγαμίας του κλήρου από τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο

Τη συζήτηση γύρω από τη «συγκατοίκηση» ενός εν ενεργεία Πάπα με τον «συνταξιούχο» προκάτοχό του στο κρατίδιο του Βατικανού ανακινεί η δημοσίευση βιβλίου με συγγραφέα τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, στο οποίο ο παραιτηθείς Ποντίφικας υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της αρχής της αγαμίας των κληρικών, τη στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος εξετάζει τη χειροτονία έγγαμων ανδρών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στελεχών του κλήρου.

Ο Βενέδικτος συνέγραψε βιβλίο με τη βοήθεια του συντηρητικού καθολικού επισκόπου Ρομπέρ Σαρά από τη Γουινέα-Κονακρί, με τίτλο: «Από τα βάθη της καρδιάς μας: Ο κλήρος, η αγαμία και η κρίση στην Καθολική Εκκλησία». Στις σελίδες του βιβλίου, ο Βενέδικτος και ο επικριτής του Φραγκίσκου, επίσκοπος Σαρά, επιμένουν στην ανάγκη διατήρησης της αρχής της αγαμίας του ρωμαιοκαθολικού κλήρου. Ο χρόνος έκδοσης του πονήματος δεν είναι τυχαίος, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τη χειροτονία έγγαμων κληρικών εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η παρέμβαση του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου είναι πρωτοφανής και προκαλεί έκπληξη, καθώς ο παραιτηθείς Ποντίφικας είχε δεσμευθεί να «παραμείνει κρυμμένος από τον κόσμο» μετά την παραίτησή του το 2013, στον απόηχο του σκανδάλου παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία, έχοντας μάλιστα δηλώσει αφοσίωση στον διάδοχό του. Η δημόσια τοποθέτηση του Βενέδικτου αποδεικνύει ότι ο Φραγκίσκος αντιμετωπίζει μέτωπο σκληροπυρηνικών επισκόπων, οι οποίοι νοσταλγούν τη συντηρητική, συμβατική στάση του Βενέδικτου.

Αναταραχή επικρατούσε χθες στα καθολικά ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους υποστηρικτές του Φραγκίσκου να ισχυρίζονται πως η παρέμβαση του παραιτηθέντος Ποντίφικα αποδεικνύει τις δυσκολίες διαβίωσης του «επίτιμου Πάπα» στο Βατικανό και στο πλευρό του σημερινού επισκόπου Ρώμης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης