Διεθνή

Πλησιάζουν κι άλλο στα Ουκρανικά σύνορα οι Ρώσοι

Σύμφωνα με δορυφορικές λήψεις που έχει στη διάθεσή του το CNN, μια μεγάλη στρατιωτική βάση που είχαν στήσει οι Ρώσοι κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία μεταφέροντας εκεί τανκ και δυνάμεις πυροβολικού, έχει πλέον σχεδόν αδειάσει και οι δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο κοντά στην ουκρανική μεθόριο.

Η συγκεκριμένη βάση βρίσκεται στην τοποθεσία Γέλνια (Yelnya), νοτιοανατολική της πόλης του Σμολένσκ, περίπου 160 μίλια (περίπου 250 χιλιόμετρα) μακρά από τα ουκρανικά σύνορα. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μεταφέρει εκεί, πίσω στα τέλη του 2021, περίπου 700 τανκ, οχήματα πεζικού και εκτοξευτές πυραύλων.

cnn-metakinoyntai-pio-konta-sta-oykranika-synora-oi-rosikes-dynameis0
Φωτ: CNN – Maxar Technologies

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ωστόσο πλέον είχε αποχωρήσει από εκεί έως τις 06 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις δορυφορικές λήψεις που έχει στην κατοχή του το CNN.

Ειδικοί επί των στρατιωτικών θεμάτων, τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, υποστηρίζουν πως η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα δείχνει πλέον να περνάει σε μια νέα φάση… επικείμενης επίθεσης.

cnn-metakinoyntai-pio-konta-sta-oykranika-synora-oi-rosikes-dynameis2
Φωτ: CNN – Maxar Technologies

Βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στα social media δείχνουν μέρος των ρωσικών οπλικών συστημάτων να μετακινείται εντός της περιφέρειας του Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN, ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται και προς την περιοχή του Κουρσκ, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Δυνάμεις πυροβολικού που βρίσκονται, υπό «κανονικές» συνθήκες, στην περιοχή της Μόσχας πλέον έχουν πλέον μετακινηθεί πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καλύπτοντας μια απόσταση 400 χιλιομέτρων.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα (σ.σ. very distinct possibility) ο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει μια επίθεση στην Ουκρανία. Αυτή η επίθεση θα μπορούσε να λάβει μια σειρά από διαφορετικές μορφές. Θα μπορούσε να συμβεί αύριο ή σε μερικές εβδομάδες […]», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, την Κυριακή, μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του αμερικανικού δικτύου ABC.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την άποψη πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% των στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από CNN

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης