Διεθνή

Ποιοι έχουν αυξημένη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου

Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου για όσους είχαν περισσότερους από δέκα ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ανγκλια Ράσκιν ρώτησαν περισσότερους από 5.000 ενηλίκους πόσους ερωτικούς συντρόφους είχαν στη ζωή τους, ενώ οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για την κατάσταση της υγείας τους, αποκαλύπτοντας εάν έπασχαν από χρόνια νοσήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν δέκα ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κάποια μορφή καρκίνου, από ό,τι όσες ήταν παρθένες ή όσες είχαν ερωτική σχέση με έναν μόνο άνθρωπο σε όλη τους τη ζωή. Ανδρες με 10 ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο.

Παρότι το αίτιο του φαινομένου αυτού παραμένει άγνωστο, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση ορισμένων κακοήθων όγκων. Τέσσερις στους πέντε Βρετανούς προσβάλλονται από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους, καθώς η μετάδοσή του γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Παρότι το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων καταπολεμά αποτελεσματικά τον HPV, ο ιός αυτός κρύβεται πίσω από το 99,7% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ έχει συνδεθεί και με τον καρκίνο του ορθού, του στόματος και του λάρυγγα. Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 50% οι Βρετανοί που γεννήθηκαν μετά το 1960 θα εμφανίσουν κάποια νεοπλασία στη διάρκεια της ζωής τους.

Οσοι άνδρες ανέφεραν στο ερωτηματολόγιο ότι είχαν μεταξύ δύο και τεσσάρων ερωτικών συντρόφων στη ζωή τους είχαν 57% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο, από ό,τι όσοι δεν είχαν κάνει ποτέ έρωτα ή είχαν έναν ερωτικό σύντροφο. «Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ενδέχεται να σχετίζεται με τη μετάδοση αφροδισίων νοσημάτων», ανέφεραν οι επιστήμονες στο πόρισμα της μελέτης τους. Η επιστημονική ομάδα συνιστά έτσι στους γιατρούς να ενημερώνονται για τη σεξουαλική ιστορία των ασθενών, πριν συνταγογραφήσουν εξετάσεις για τον εντοπισμό νεοπλασιών.

Γυναίκες οι οποίες είχαν πέντε ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης