Διεθνή

“Πόλεμος” Ε.Ε.-Πολωνίας

Συγκριτικά με τις προηγούμενες απειλές της κυβέρνησης της Πολωνίας για «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», θα έλεγε κανείς ότι οι απειλές για διακοπή καταβολής των εισφορών της χώρας στις Βρυξέλλες έχουν κάτι το ήπιο, αλλά δεν παύουν να αποκαλύπτουν το μέγεθος του ρήγματος ανάμεσα στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες.

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απειλήσει ότι δεν θα χορηγήσει στην Πολωνία το μερίδιό της από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που ανέρχεται σε 36 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβάλει στη χώρα πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα. Το επίδικο είναι η μεταρρύθμιση της πολωνικής Δικαιοσύνης, τμήματα της οποίας δεν συμβαδίζουν με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Αν η κατάσταση επιδεινωθεί και παρακρατηθούν πόροι από την Πολωνία, θα αναζητήσουμε τρόπους να εξισορροπήσουμε αυτή την απώλεια», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Σεμπαστιάν Καλέτα. «Ηδη από τώρα γίνεται δημόσια συζήτηση για το θέμα της πιθανής αναστολής πληρωμών των εισφορών μας στην Ε.Ε.». Ο Καλέτα επισήμανε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης να αποκαταστήσει δικαστές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κάτι που αποτελεί έναν από τους τρεις όρους της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για αναστολή πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Πολωνία υποστηρίζει ότι έχει ήδη σχέδιο για την τροποποίηση των επίμαχων θεσμών και ότι το υπουργείο περιμένει το πράσινο φως του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι. «Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλή τη πίστη, τώρα όλα δείχνουν ότι η Κομισιόν ενεργεί κακόπιστα», είπε ο Καλέτα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είχε επισημάνει ότι η Ε.Ε. διαθέτει μια «πολύ αποτελεσματική διαδικασία» για να εισπράττει τα πρόστιμα που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Στο τέλος το ποσό των προστίμων παρακρατείται από τους πόρους που μεταβιβάζονται στη χώρα», είχε πει ο εκπρόσωπος, ενώ ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο είχε υποστηρίξει ότι η χώρα «δεν θα πληρώσει ούτε ένα ζλότι».

Τι μπορεί να συγκρατήσει κανείς από τις εκατέρωθεν απειλές; Η Πολωνία εισπράττει περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία από όσα συνεισφέρει σε αυτά, άρα η απειλή των Βρυξελλών έχει περισσότερη δύναμη από την απειλή της Βαρσοβίας. Αλλά αν πράγματι αρχίσουν οι παρακρατήσεις πόρων θα πρόκειται για ιδιαίτερα δυσάρεστη τροπή, καθώς η διαμάχη της Ε.Ε. με ένα κράτος-μέλος θα έχει περάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης