Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόκειται για «τόπο εγκλήματος», λέει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Πληθαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί, που -μετά από επιτόπια έρευνα στην Ουκρανία– καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ρωσικός Στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο της εισβολής που εξελίσσεται.

 

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης παραβιάσεις που διέπραξαν ουκρανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προσφέρθηκε να ανταλλάξει τον κρατούμενο φιλορώσο πολιτικό, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, με Ουκρανούς που κρατούνται αιχμάλωτοι από τις δυνάμεις της Μόσχας. Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, εκ μέρους της Ρωσίας, απάντησε με απειλές.

  • Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι «τόπος εγκλήματος». Η δήλωση έγινε μετά από επίσκεψη κλιμακίου στην Μπούκα. Ο ΟΑΣΕ, σε προκαταρκτική του έκθεση, κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απείλησε να «εξαπολύσει χτυπήματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κίεβο». Ο εκπρόσωπος του Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι η Ουκρανία θα δεχθεί πλήγματα εάν δεν σταματήσει τις «ανατρεπτικές δραστηριότητες και επιθέσεις» στη Ρωσία.
  • Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοινοποίησε μία εικόνα που -όπως ισχυρίζεται- δείχνει μια κατεστραμμένη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα. Ισχυρίστηκε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν χτυπήσει την πομπή, αν και δεν έγινε σαφές το που. Επίσης, ένα ρωσικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.
  • Η Μόσχα υποστηρίζει ότι 1.026 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στην Μαριούπολη. Γνωστοποιεί, επίσης, ότι έχει στον έλεγχο της το λιμάνι της πόλης. Η ουκρανική πλευρά διαμήνυσε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση.
  • Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη εν αναμονή εκκένωσης. Περίπου 21.000 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, πρόσθεσε.
  • Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 Καναδών γερουσιαστών.
  • Έκκληση Ζελένσκι προς τη Δύση για στρατιωτική συνδρομή σε εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον βοήθεια ύψους 850 εκατ. δολ. και η Γαλλία 100 εκατ. δολ. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε βαρύ πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς, συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη.
  • Ολοήμερος βομβαρδισμός στο Χάρκοβο με τουλάχιστον 7 νεκρούς και 22 τραυματίες. Η Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι έτοιμη για επίθεση σε Ντονέτσκ και Χερσώνα.
  • Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έκανε για πρώτη φορά λόγο για «γενοκτονία» στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα.
  • Στο Κίεβο βρέθηκαν οι ηγέτης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Είχαν συνάντηση με τον Ζελένσκι και επισκέφθηκαν την Μποροντιάνκα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε Εσθονούς βουλευτές, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου.
  • Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν «σημαντικά ζητήματα ηθικού» μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με νέες αναφορές για χαμηλό ηθικό ακόμη και σε επίπεδο αξιωματικών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.
  • kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης