Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών της Ρωσίας

Με δύο διαφορετικά πρόσωπα εμφανιζόταν χθες η εικόνα των εξελίξεων επί του πεδίου στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος άρχιζε να διανύει τον δεύτερο μήνα του. Eξω από το Κίεβο, αλλά και σε ορισμένες περιοχές προς τη Μαύρη Θάλασσα, η ρωσική εισβολή είχε αποτελματωθεί και οι μέχρι χθες αμυνόμενοι άρχιζαν να εκδηλώνουν τις πρώτες επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Αλλά στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην Αζοφική, οι Ρώσοι σημείωναν σημαντικά εδαφικά κέρδη και πλησίαζαν πιο κοντά στον στρατηγικό τους στόχο για κατάληψη της Μαριούπολης.

 

Στο μαρτυρικό λιμάνι, οι οδομαχίες είχαν φτάσει στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει μετατραπεί, σε μεγάλο βαθμό, σε σωρό ερειπίων. Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε ότι τα στρατεύματά του, που έχουν προστεθεί στις δυνάμεις των εισβολέων, «απελευθέρωσαν» το δημοτικό μέγαρο, αλλά η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ. Οι τοπικές αρχές της πόλης ανέφεραν ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του δημοτικού θεάτρου την περασμένη εβδομάδα, αλλά ούτε αυτή η είδηση είχε επιβεβαιωθεί. Στις τελευταίες ανακοινώσεις τους, τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν ότι τουλάχιστον 1.081 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρη την Ουκρανία στον μήνα που μεσολάβησε από την έναρξη του πολέμου. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τα εχθρικά στρατεύματα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν «προσωρινά» χερσαία γέφυρα ανάμεσα στην Κριμαία και στο Ντονέτσκ, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η μάχη της Μαριούπολης ενδεχομένως βαίνει προς το τέλος της.

Ανακαταλήψεις

Συγκεντρώνει την προσοχή της στο Ντονμπάς, καθώς συναντά σφοδρή αντίσταση σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Εντελώς διαφορετική διαγράφεται η εικόνα στο βόρειο μέτωπο, όπου ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν πόλεις ανατολικά του Κιέβου, όπως αναφέρει η τελευταία επισκόπηση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν ρωσικά στρατεύματα στις βορειοδυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, όπως το Ιρπίν, το Μπούτσα και το Χομοστέλ, όπου οι Ρώσοι έχουν περάσει σε θέση άμυνας. Τις ισχυρές εφεδρείες της ουκρανικής αντίστασης φανέρωσε και ο βομβαρδισμός του ρωσικού αποβατικού πλοίου «Ορσκ» από βαλλιστικό πύραυλο, μέσα στο ελεγχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική.

Σε μια πρώτη ένδειξη ότι ετοιμάζεται να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών της από την ουκρανική εκστρατεία, η Μόσχα άφησε να εννοηθεί χθες ότι ενδέχεται να περιοριστεί στην «απελευθέρωση» ολόκληρου του ρωσόφωνου Ντονμπάς, δηλαδή στον απόλυτο έλεγχο του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι δήλωσε χθες ότι «οι βασικοί στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν» και πρόσθεσε: «Το μάχιμο δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων περιορίστηκε αισθητά κι αυτό μας επιτρέπει να εστιάσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στον κεντρικό μας στόχο, την απελευθέρωση του Ντονμπάς». Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι ήδη το 93% της έκτασης του Λουγκάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ρουντσκόι ανέφερε ότι 1.351 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 3.852 τραυματίστηκαν στον πρώτο μήνα του πολέμου – αριθμοί πολύ μικρότεροι από τους αντίστοιχους υπολογισμούς των Ουκρανών και των Αμερικανών.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι η Ρωσία κάνει χρήση απαγορευμένων βομβών φωσφόρου, κατηγορία που διαψεύστηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τέλος, η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λιουντμίλα Ντενίσοβα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι μετέφερε βίαια 402.000 πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Μιχαήλ Μιζίντσεφ απάντησε ότι περίπου 400.000 ρωσόφωνοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μεταφέρθηκαν στη Ρωσία με τη θέλησή τους, για λόγους ασφαλείας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης