Διεθνή

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Η περιοχή «χρωστάει» σεισμό 7 Ρίχτερ, λένε οι σεισμολόγοι

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Έλληνες επιστήμονες που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην Τουρκία μετά τα χθεσινά 5,7 Ρίχτερ.

Αν είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά την Ελλάδα και την διέγερση ρηγμάτων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο και που μπορεί να επηρεαστούν από τον χθεσινό σεισμό, εν τούτοις εστιάζουν την προσοχή τους στην Κωνσταντινούπολη αφού ακόμη δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν ο σεισμός της Πέμπτης ήταν ο κύριος σεισμός ή προσεισμός ενός μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας σε δηλώσεις του στο protothema.gr ανέφερε ότι: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός πρέπει να περάσει λίγος χρόνος. Ωστόσο από τον συγκεκριμένο σεισμό δεν υπάρχει κίνδυνος διέγερσης ρηγμάτων στην Ελλάδα. Είναι όμως γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες που παρακολουθούμε το ρήγμα της Ανατολίας και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης περιμένουμε μέχρι το 2022 σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ περίπου».

Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Λέκκας, σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 14 Οκτωβρίου, θα γίνει σύσκεψη σεισμολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων αποκλειστικά και μόνο για το Ρήγμα της Ανατολίας και για τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Μεταξύ των επιστημόνων που θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη αυτή θα είναι και Έλληνες.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να επηρεάσει ο χθεσινός σεισμός ρήγματα στην Ελλάδα. Ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Καταρχάς ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σεισμός της Πέμπτης είναι ο κύριος σεισμός κι αυτό γιατί εκεί που έγινε ο σεισμός, η εξέλιξη του φαινομένου μας δείχνει ότι είναι προς τα ανατολικά σε ένα σημείο το οποίο μπορούμε να πούμε ότι “χρωστάει” να δώσει σεισμό μεγάλο. Είναι στο ρήγμα της Ανατολίας προς τα ανατολικά. Αυτό μας δείχνει ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα, όπως είχε γίνει το 1999. Άλλωστε για να πούμε ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να γίνει ένας σεισμός και στην Ελλάδα θα το λέγαμε μονάχα αν είχαμε ένα πολύ ισχυρό σεισμό στην Τουρκία μεγέθους 7 Ρίχτερ και πάνω όπως για παράδειγμα το 1999».

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά το σεισμικό γεγονός της Κωνσταντινούπολης αφού όλοι περιμένουν έναν ισχυρότερο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας που βρίσκεται ανατολικά της Πόλης. «Η σεισμική δραστηριότητα το πρώτο 12ωρο στην θάλασσα του Μάρμαρα μετά τα 5,7 Ρίχτερ ήταν σχεδόν πλούσια σε αριθμό σεισμών με μέγεθος μικρότερου των 4 Ρίχτερ τις πρώτες ώρες και πιο ήσυχα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχει περιορισμός αυτή τη στιγμή στη πρόσβαση για τα σεισμολογικά δεδομένα ώστε να γίνει πιο λεπτομερή ανάλυση. Δεδομένο είναι ότι οι δυο πιο ισχυροί σεισμοί που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής είχαν μέγεθος 4,2 και 4,3 Ρίχτερ. Χρειάζεται χρόνος στην εξέλιξη του φαινομένου ώστε να είμαι σίγουρος αν πρόκειται για μια εξέλιξη ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας από εδώ και στο εξής, ή για εξέλιξη κάποιου μεγαλύτερου γεγονότος. Θα επανέλθω όταν έχω νεότερα δεδομένα ή αποτελέσματα» ανήρτησε στον λογαριασμό του στο facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης