Διεθνή Ροή

Σουηδίας Κλεόπας, Οφειλόμενο ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο

Στα όρια του Αρκτικού κύκλου, στα βόρεια της Σουηδίας, 1000 χιλιόμετρα από την έδρα της Επαρχίας του στην Στοκχόλμη, μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, από την Παρασκευή, 18 Μαρτίου έως και την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, πραγματοποιώντας ποιμαντική επίσκεψη στην Ιεραποστολική Κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Överkalix.

 

Έτσι, εντός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και δεδομένης της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, επετράπη στον Ποιμενάρχη να επισκεφθεί την κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η οποία ιδρύθηκε το 2000 και ανήκε στο παρελθόν στην πρώην Εξαρχία των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως. Κατόπιν διαλύσεως της Εξαρχίας, η κοινότητα υπήχθη κανονικώς στην Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας.
Το απόγευμα της Παρασκευής, τους δύο κληρικούς υπεδέχθη στο αεροδρόμιο του Luleå, ο Ιερολ. Διάκονος κ. Ουρβανός Urban Widetun, και τους μετέφερε στο παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως, όπου εκεί τους καλωσόρισαν ο Εφημέριος Αιδ. Πρεσβύτερος Δρ. Βενέδικτος Bengt Pohjanen και η Πρεσβυτέρα του Μόνικα.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου και στην Β΄ Στάση των Χαιρετισμών στο παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως, το οποίο κοσμείται από 100 και πλέον φορητές εικόνες, έργα της Πρεσβυτέρας Μόνικας Pohjanen.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος και ο π. Αλέξανδρος παρεκάθισαν σε γεύμα, που προσέφερε ευγενώς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ως άνω κοινότητος και ακολούθησε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των ανωτέρω, του π. Βενεδίκτου και του Διακόνου Ουρβανού, κατά την οποία εξεφράσθη η ευγνωμοσύνη όλων προς την Ιερά Μητρόπολη, για την συνεχιζόμενη ηθική και υλική υποστήριξη, ο δε Ποιμενάρχης συνεχάρη τον π. Βενέδικτο για το λίαν αξιέπαινο ιεραποστολικό, ποιμαντικό και συγγραφικό του έργο, καθώς και την Πρεσβυτέρα Μόνικα για την ιστόρηση του παρεκκλησίου με εικόνες, σλαυϊκής κυρίως τεχνοτροπίας.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Επίσκοπος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και του Όρθρου (κατά το Σλαυωνικό Τυπικό) και συνομίλησε με τη νεολαία της κοινότητος.
Την Κυριακή το πρωί, ο Μητροπολίτης προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως, με την συμμετοχή των π. Αλεξάνδρου, π. Βενεδίκτου και Διακόνου Ουρβανού. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην Ελληνική, Σουηδική, Αγγλική, Ρωσική και Φιλανδική γλώσσα.


Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος ανέφερε τα εξής: “Είμαστε σήμερα μαζί, για να αποδείξουμε την ενότητά μας εν Χριστώ, να συμπροσευχηθούμε, να ενισχυθούμε πνευματικά στο στάδιο των αγώνων της Σαρακοστής.
“Σήμερα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε κορυφαίος Διδάσκαλος των Ορθόδοξων Δογμάτων, ακαταγώνιστος πολέμιος των κακοδοξιών και Κήρυξ της θείας Χάριτος. Η χάρις του Θεού, ως ενέργεια, είναι άκτιστη. Την άκτιστη χάρη μπορούμε μόνο να την αισθανόμαστε και να την ζούμε εμπειρικά. Η χάρη του Θεού προσεγγίζει τον άνθρωπο με τα Μυστήρια της Εκκλησίας, αλλά ζητά και την δική μας ανταπόκριση. Τότε μόνον καθίσταται ενεργή και καρποφόρος.”
Ακολούθως, συνεχάρη τους Κληρικούς της κοινότητος: “Συγχαίρω τον λίαν αγαπητό Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερο Δρ. Βενέδικτο για το πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο στην Σουηδική γλώσσα, μέσω του οποίου γίνεται γνωστό το έργο των Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην φιλόξενη χώρα του Βασιλείου της Σουηδίας.
“Μαζί με τον Ιερολογ. Διάκονο κ. Ουρβανό, καλείστε, να ανταποκριθείτε στις σύγχρονες απαιτήσεις του ρόλου μας ως κληρικών.
“Στο παρεκκλήσιο που βρισκόμαστε σήμερα, το κοσμούν αγιογραφίες της Πρεσβυτέρας Μόνικας. Το παρεκκλήσιο αυτό αποτελεί κόσμημα της Ορθοδοξίας στην Βόρεια Σουηδία.
“Ευλογώ τα εκλεκτά μέλη του Εκκλησιαστικού σας Συμβουλίου και σας συγχαίρω όλους για τον ιεραποστολικό σας ζήλο, τον οποίο και στηρίζουμε παντοιοτρόπως, ηθικώς και οικονομικώς.
“Με πολλή χαρά, σας αναμένουμε όλους στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Οι κληρικοί μας θα λειτουργήσουν μαζί μας και οι λαϊκοί θα συμμετάσχουν στην λατρευτική σύναξη προσευχητικώς.”
Περατωθείσης της Θείας Λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης καθαγίασε τις νέες αγιογραφίες στον τρούλο του παρεκκλησίου και προσέφερε στην κοινότητα τις μελέτες του στην Αγγλική για τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως, και στην Σουηδική την Θεία Λειτουργία, ένα παιδικό βιβλίο, τους Χαιρετισμούς, και τις Αναβάσεις του π. Ευσεβίου Βίττη, προσφορά της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Γενικού Διευθυντού της, Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου.
Στην Κυριακάτικη λατρευτική σύναξη παρέστησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Λουθηρανικής Εκκλησίας της περιoχής του Luleå κ.κ. Åsa Nyström, Charlotte Rehnman και Μaria Sundin και oι εκπρόσωποι του Δήμου Överkalix Εντιμ. κ. Αnne Jacobsson και κ. Νiclas Hökfors.
Aκολούθησε γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής και το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε για την έδρα της Επαρχίας του στην Στοκχόλμη, ο δε π. Αλέξανδρος για το Όσλο.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης