Διεθνή

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Ερντογάν. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί σε πολλά άλλα μέτωπα»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παρέστη χθες στην παρέλαση της νίκης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ως επίτιμος ομιλητής, ενώ τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιλαμβάνονταν στα όπλα που παρήλασαν ενώπιον αυτού και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. «Το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν διέσωσε τα εδάφη του από την (αρμενική) κατοχή δεν σημαίνει ότι ο αγώνας έχει τελειώσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ο αγώνας που διεξήχθη έως τώρα στο πολιτικό και στο στρατιωτικό πεδίο θα συνεχιστεί σε πολλά άλλα μέτωπα». Με τον πόλεμο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και διήρκεσε έξι εβδομάδες, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τμήμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και επτά όμορες επαρχίες του που βρίσκονταν υπό αρμενικό έλεγχο.

Ο Ερντογάν χθες τόνισε ότι οι δύο λαοί ενώνονται από την αρχή «ένα έθνος, δύο χώρες» και έκανε αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν. Η Τουρκία ενίσχυσε το Μπακού στη διάρκεια του πολέμου όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά, καθώς, χωρίς την τουρκική στήριξη, η πρώην σοβιετική δημοκρατία θα είχε πιθανότατα υποχωρήσει στις πιέσεις της Μόσχας και θα είχε διακόψει νωρίτερα την επίθεση. Η Ρωσία ήταν αυτή που τελικά μεσολάβησε προκειμένου να «παγώσει» η σύγκρουση στη γραμμή της 10ης Νοεμβρίου, την ώρα που η Αγκυρα παρακινούσε το Μπακού να κατακτήσει το σύνολο του αρμενικού θυλάκου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μεταξύ των όπλων που παρήλασαν χθες, περιλαμβάνονταν αρμενικά τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα που το Αζερμπαϊτζάν πήρε ως λάφυρα πολέμου, ενώ επίλεκτη μονάδα των τουρκικών δυνάμεων βρισκόταν επίσης στην αζερική πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να ιδρύσουν από κοινού κέντρο επιτήρησης της εκεχειρίας του Καραμπάχ στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης