Διεθνή

Συγκρούσεις στη Βραζιλία-Αρνείται την ήττα ο Μπολσονάρο

Υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συγκρούστηκαν με την αστυνομία τη Δευτέρα, πυρπολώντας πολλά οχήματα, ενώ φέρεται να προσπάθησαν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην Μπραζίλια.

 

Δημιουργήθηκαν εικόνες χάους, όπως μεταδίδει το Associated Press, καθώς ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών, πολλοί φορώντας το κίτρινο και το πράσινο της σημαίας της Βραζιλίας που συμβολίζει τον «μπολσοναρισμό», βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και οι εικόνες τους έκαναν τον γύρο του τηλεοπτικού αέρα και των κοινωνικών δικτύων.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας της Μπραζίλια ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού η Αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, καθώς ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρε ντε Μοράες είχε διατάξει την προσωρινή κράτηση του Χοσέ Ακάσιο Σερέρε Τσαβάντε, ύποπτου για συμμετοχή σε αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις.

«Το μέλλον μου, στα χέρια σας» – Ο Μπολσονάρο ρίχνει λάδι στη φωτιά των διαδηλώσεων-1
©Associated Press

 

Από τις 30 Οκτωβρίου, οπότε και ο Μπολσονάρο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ηττώμενος από τον Λούλα ντα Σίλβα, πολλοί υποστηρικτές του συγκεντρώνονται έξω από στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αρνούμενοι να παραδεχτούν την ήττα τους και ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν. Νωρίτερα τη Δευτέρα, η εκλογική αρχή χώρας αναγνώρισε τον Λούλα και τον αντιπρόεδρό του επισήμως, επισφραγίζοντας τη νίκη τους.

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας είναι επιρρεπές στη νοθεία και ο οποίος δεν έχει παραδεχτεί την ήττα, είπε στους υποστηρικτές του την Παρασκευή ότι το πολιτικό του μέλλον ήταν στα χέρια τους.

«Το μέλλον μου, στα χέρια σας» – Ο Μπολσονάρο ρίχνει λάδι στη φωτιά των διαδηλώσεων-2
©Associated Press

 

«Η λεηλασία και η απόπειρα εισβολής στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην Μπραζίλια είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Φλάβιο Ντίνο, μελλοντικός υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας στην επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο γερουσιαστής Ράντολφ Ροντρίγκες, είπε ότι ορισμένοι διαδηλωτές, τους οποίους αποκάλεσε «τρομοκράτες», είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το ξενοδοχείο όπου μένει ο Λούλα.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων και των οδομαχιών, οι αστυνομικοί, με πλήρη εξάρτυση, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Αστυνομία απέκλεισε επίσης πολλές λεωφόρους και δρόμους σε όλη την Μπραζίλια.

Οι διαδηλωτές, σε άλλο σημείο της πόλης, έβαλαν φωτιά σε τουλάχιστον ένα λεωφορείο και εθεάθησαν να συγκεντρώνουν μεταλλικά οδοφράγματα.

Πηγή: Associated Press

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης