Διεθνή Ροή

Χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε εκτάκτως σήμερα συνεδρίαση που είχε σκοπό να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σε φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, αστυνομικοί εμφανίζονται να τείνουν όπλα προς τους διαδηλωτές ενώ έκαναν και χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Η αστυνομία εκκένωσε τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ μπήκαν στις αίθουσες του Κογκρέσου με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις και στα δύο κόμματα. Ένας από τους διαδηλωτές που είχε εισβάλλει στη Γερουσία φώναξε: «Ο Τραμπ είναι ο νικητής των εκλογών».

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο αυτής της επίσημης συνεδρίασης. Αφότου άκουσαν την ομιλία του, μερικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράγματα, και η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων.

Όλα άρχισαν μετά τη μία μ.μ. όταν εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ έσπρωξαν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και δεν δίστασαν να επιτεθούν σε αστυνομικούς αποκαλώντας τους ακόμη και «προδότες» επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Περίπου 90 λεπτά αργότερα, η αστυνομία είπε ότι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο.

opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-diekopi-i-synedriasi-sto-kogkreso0

Ο Τραμπ, μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων και αφού κάλεσε λίγο νωρίτερα σε μια εμπρηστική ομιλία τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να αντιταχθούν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, καλεί τώρα τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν τη βία.

«Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

«Μόλις έφυγα από το γραφείο μου στο Cannon εξαιτίας μιας κοντινής απειλής. Τώρα βλέπουμε διαδηλωτές να επιτίθενται στην αστυνομία του Καπιτωλίου», έγραφε νωρίτερα στο Twitter η Ρεπουμπλικανή εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Μέις.

Επίσης, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Όπως έγινε γνωστό, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχει απομακρυνθεί από το κτίριο.

 

 

Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν διαδηλωτές να παραβιάζουν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, και να ανεβαίνουν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης