Διεθνή

Κι όμως, υπήρξε Έλληνας Πάπας

Ο πάπας Ελευθέριος ήταν ο 13ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και διετέλεσε επίσκοπος Ρώμης περίπου από το 174 έως το 189 μ.Χ.

 

 

Η καταγωγή του θεωρείται ελληνική, και ορισμένες πηγές τον προσδιορίζουν ως Ηπειρώτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Liber Pontificalis (τη Βίβλο των Ποντιφήκων που αφηγείται την ιστορία των παπών), γεννήθηκε στην Αρχαία Νικόπολη της Ελληνικής Ηπείρου.

Η θητεία του διήρκεσε από το 174 έως το 189 μ.Χ., επί Μάρκου Αυρηλίου και αρχών του Κομμόδου.

Η Εκκλησία ήταν τότε υπό διωγμό αλλά με σχετική ανεκτικότητα, οι χριστιανοί είχαν αρχίσει να οργανώνονται, αλλά ακόμα δεν ήταν νόμιμοι.

Ο σύγχρονος του εκκλησιαστικός συγγραφέας Ηγήσιππος έγραψε ότι ο Πάπας Ανίκητος (154-164) τον διόρισε Διάκονο, τον διατήρησε στην ίδια θέση ο διάδοχος του Πάπας Σωτήρ, τον διαδέχθηκε ο ίδιος ο Ελευθέριος.

Με την νέα έκδοση του Liber Pontificalis τον 6ο αιώνα που αφορούσε τον Ελευθέριο αναφέρεται ότι ακύρωσε την απαγόρευση κάποιων φαγητών αναφέροντας ότι “όλα τα φαγητά είναι αποδεκτά από τους χριστιανούς αρκεί να είναι βρώσιμα και αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης