Ελλάδα

Έκλεισαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ανεμβολίαστοι γιατροί στον Βόλο

Από την περασμένη Δευτέρα τα ιδιωτικά ιατρεία του Βόλου πρέπει να φέρουν ανακοίνωση πως το ιατρικό, παραϊατρικό και κάθε προσωπικό που εργάζεται σε αυτό είναι εμβολιασμένο ή φέρει πιστοποιητικό νόσησης και τηρεί τους κανόνες για τον Covid-19. Κι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών της πόλης έχει προχωρήσει και στον εμβολιασμό, αλλά και στην απαραίτητη ανάρτηση της ανακοίνωσης, υπάρχουν ιατρεία στον Βόλο, όπως επεσήμανε μιλώντας στο magnesianews.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης, που έκλεισαν καθώς οι γιατροί δεν ήταν εμβολιασμένοι.

«Ευτυχώς είναι λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν πιστοποιητικά νόσησης και έκλεισαν τα ιατρεία τους. Οι γιατροί που δεν τηρούν τα μέτρα της πολιτείας και δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης «κόβονται» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ υπάρχουν και οικονομικά πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Ωστόσο, στο ερώτημα εάν υπάρχουν κι άλλοι γιατροί, οι οποίοι είναι μεν ανεμβολίαστοι, δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν τα ιατρεία τους, ο κ. Τσάμης υπογράμμισε πως «δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν κι άλλοι και τόσο ο ΕΟΔΥ, όσο και το Υπουργείο που έχει τα ΑΜΚΑ των γιατρών και γνωρίζει ποιοι είναι οι εμβολιασμένοι και ποιοι οι νοσήσαντες, δεν μας τα δίνει. Δηλαδή οι Ιατρικοί Σύλλογοι πάλι τίθενται εκτός, ενώ σε όλη αυτή την προσπάθεια για την πανδημία έβαλαν πλάτη και στήριξαν την πολιτεία με τις ιατρικές γνώσεις των μελών- επιστημόνων τους και όχι μόνο».

«Εκτός για ακόμη μια φορά»

Ο κ. Τσάμης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως οι ιθύνοντες δεν τους έχουν «βάλει στο παιχνίδι», αφήνοντάς τους εκτός για ακόμη μια φορά, λέγοντας πως εάν γνώριζαν επίσημα ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι γιατροί, θα μπορούσαν πιο εύκολα να ελέγξουν τα πράγματα.
Πάντως τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει τη δικαιοδοσία να «κυνηγήσει» τους επίορκους ή να ελέγξει ποιος εμβολιάστηκε και ποιος όχι, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου είναι σε αστυνομικά κλιμάκια και τον ΕΟΔΥ, που δεν έχουν φτάσει ακόμη στην περιοχή μας.
Υπογράμμισε πως στον Ιατρικό Σύλλογο είναι εγγραμμένοι 900 ιατροί εκ των οποίων οι 350 ανήκουν στο δημόσιο σύστημα υγείας -Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας κτλ. Από τους 350 οι μη εμβολιασμένοι είναι επτά, με δύο από αυτούς να έχουν νοσήσει όμως πρόσφατα, ενώ από τους 900 οι μη εμβολιασμένοι είναι ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ο κ. Τσάμης επεσήμανε εμφατικά πως ο Ιατρικός Σύλλογος δέχεται και εξετάζει κάθε επώνυμη καταγγελία και δεν δίστασε να καλέσει όποιον πολίτη γνωρίζει κάτι να το καταγγείλει στον Σύλλογο επώνυμα, για να μπορέσει να διερευνηθεί.

Όργιο φημών για ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού /νόσησης

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για γιατρούς που εμπλέκονται σε έκδοση ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, υπάρχει στην πόλη ένα όργιο φημών για το θέμα.
«Ακούω διάφορα, κυκλοφορούν φήμες, όμως με τις φήμες δεν μπορεί ο Ιατρικός Σύλλογος να βασιστεί. Δεν είμαστε αστυνομία, όμως δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται συλλήβδην ο κλάδος μας. Εάν διαπιστωθεί όμως ότι υπάρχουν επίορκοι επιστήμονες που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και τη δημόσια υγεία θα είμαστε αμείλικτοι. Ως Σύλλογος, εάν βρεθούμε με επίσημη καταγγελία και στοιχεία που να αποδεικνύουν ένα τέτοιο γεγονός, δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε την αυστηρότατη ποινή που είναι η αφαίρεση της άδειας», υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Τσάμης.
Συμπλήρωσε δε, πως το όλο το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών θα πρέπει να θωρακιστεί και είναι ένα θέμα που το έχει μεταφέρει και στους Βουλευτές Μαγνησίας, τονίζοντας τη σπουδαιότητά του, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να παρανομεί σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Στην Εισαγγελία έρευνα για τους δύο ιδιώτες «αρνητές»-
Τη Δευτέρα η απόφαση εάν θα περάσουν από Πειθαρχικό

Εδώ και μερικούς μήνες ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δεχτεί επώνυμες καταγγελίες για δύο «αρνητές» ιδιώτες γιατρούς του Βόλου, οι οποίοι μετέφεραν πληροφορίες αντιεπιστημονικές για τον εμβολιασμό και νουθετούσαν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν. Εφόσον ο Ιατρικός Σύλλογος είχε επίσημες και επώνυμες καταγγελίες, στη μια περίπτωση δε υπήρχε και σχετική ομιλία που είχε αναρτηθεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε τις διαδικασίες ελέγχου των εν λόγω ιατρών. Οι δύο γιατροί απολογήθηκαν στο ΔΣ, ο ένας καταθέτοντας υπόμνημα και τη Δευτέρα, όπως σημείωσε ο κ. Τσάμης θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παραπεμφθούν ή όχι.
Εκείνο που επεσήμανε οκ. Τσάμης είναι πως ήδη εξαιτίας των δημοσιευμάτων για τους εν λόγω γιατρούς, έχει κινηθεί σχετικά και η Εισαγγελία Βόλου και οι γιατροί θα πρέπει κι εκεί να δώσουν τις εξηγήσεις τους.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε ιατρεία και κατ’οίκον
Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού και σε ιατρεία αλλά και κατ’ οίκον από τους ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα όμως με τον κ. Τσάμη το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πολύ μικρό. «Έχει παρατηρηθεί η μείωσης της ροής του εμβολιασμού. Δεν πηγαίνουν πλέον εύκολα στο Νοσοκομείο να εμβολιαστούν, πόσο μάλλον στο ιδιωτικό ιατρείο», σχολίασε ο ίδιος.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

magnesianews.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης