Ελλάδα

Ανάσα για χιλιάδες καρκινοπαθείς στη Θεσσαλία

Τον περασμένο Μάιο οι άνθρωποι που παλεύουν με το καρκίνο και πηγαίνουν για θεραπείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είδαν μια χρόνια επιδίωξή τους να γίνεται πραγματικότητα, καθώς τότε παραδόθηκε επισήμως ο νέος γραμμικός επιταχυντής, μετά από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η ημερομηνία έναρξής του είχε οριστεί περί τα τέλη Ιουλίου όμως μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι έχει παραδοθεί δεν έχει λειτουργήσει.

Η συνολική δωρεάν έφτασε σε αξία τα 2,5 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε τον εξοπλισμό για το νέο μηχάνημα, όπως και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Είναι αλήθεια ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο μηχάνημα χρειαζόταν εκπαίδευση του προσωπικού η οποία όμως ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Όμως αυτό που πραγματικά φαίνεται ότι επίσης «φρέναρε» την λειτουργία του είναι η ολοκλήρωση της παράδοσης μηχανημάτων για να κλείσει ο κύκλος της διάθεσης όλου του συστήματος. Πρόκειται για δύο εξαρτήματα συμπληρωματικής λειτουργίας, έξω από το επιταχυντής τα οποία και θα παραδοθούν μέσα στην εβδομάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε η επιθεώρηση από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για να υπάρχει η αδειοδότηση που είναι απαραίτητη για την λειτουργία.

Έτσι σύμφωνα με τον διοικητή των διασυνδεδεμένων Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτη Νάνο ο γραμμικός επιταχυντής θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο στις 25 ή 26 Σεπτεμβρίου όταν και θα δεχθεί τον πρώτο ασθενή για θεραπεία.

ENTYΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης