Ελλάδα

Ανήκουμε στη Δύση:Καραμανλής. Ελλάδα στους Έλληνες:Παπανδρέου.

Ο παπούς Καραμανλής Κ. είπε το ιστορικό, αναγκαστικό: “Ανήκουμεν στη Δύση”.Και ο Α.Παπανδρέου απάντησε με το σοφιστικό: “Η Ελλάδα ανήκει στους ΄Ελληνες”. Αν τους ρωτούσαμε σήμερα, με τα παγκόσμια, γεωστρατηγικά, συμβαίνοντα  θα το επαναλάμβαναν;;;;;

 

Όσο απίθανο είναι να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση, τόσο απίθανο είναι να μην ¨ανατείλει¨ ο παγκόσμιος πολιτισμός από την ανατολή, δύοντας στη Δύση.. Ήδη ροδίζει η περιοχή Κίνας- Ινδίας  ακολουθώντας την τροχιά του Ήλιου προς Μεσοποταμία, Αίγυπτο, Ελλάδα….. όπου κάθε επόμενος (πολιτισμός) θα δανείζεται και θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα του προηγούμενου, επαληθεύοντας το διαχρονικό απόφθεγμα του Βακχυλίδη. « Έτερος εξ ετέρου σοφός, το τε πάλαι το τε νυν» που το παραδέχθηκε και ο Πλάτων λέγοντας: « Και εμείς οι Έλληνες πήραμε τον πολιτισμό από  τους Αιγυπτίους, με την ειδοποιό διαφορά, ότι τον φθάσαμε σε άφθαστα ύψη» Ο παγκόσμιος  πολιτισμός μετά την κορυφή του, στην  αρχαία Ελλάδα, συνέχισε προς τη Δύση.( Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία>Ευρώπη>ΗΠΑ).΄Οταν λέχθηκαν οι ανωτέρω, ιστορικές φράσεις των δύο Προθυπουργών, η ανεπτυγμένη Δύση ήταν ιστορική πραγματικότητα. Θα μπορούσε, ίσως, να ισχυρισθεί κάποιος το αντίθετο: (ανήκουμε στην Ανατολή), αν ο Κύρος και Δαρείος των Περσών η οι Φαραώ της Αιγύπτου συνέχιζαν τις κατακτήσεις προς την Δύση:  Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ.  Σήμερα με την ραγδαία ανάπτυξη της Ανατολής αλλάζει η ιστορία και προσαρμόζεται στο Χρόνο και στο Χώρο της: (Η Ιστορία είναι η Γεωργαφία του Χρόνου. Και η Γεωγραφία είναι η Ιστορία του Χώρου). Η αθάνατη και άφθαστη αρχαιοελληνική σκέψη, πάντα επίκαιρη και προφητική, αλλά και σχετική  στο θέμα μας, καταδεικνύεται στον  πρώτο διάλογο, από τους  “ΠΕΝΤΕ ΑΘΑΝΑΊΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ” του Παναγιώτη Κανελλόπουλου σελίς 113, τον οποίο και παραθέτω.

Διότιμος:……..Η ζωή του πουλιού είναι λίγη, αλλά η πνοή του, μεγάλη, απέραντη. Είναι η ίδια πνοή του ανέμου. Δεν ξέρω καν, αν το παίρνει το πουλάκι ο άνεμος ή αν τραβάει αυτό τον άνεμο κοντά του. Η σχέση ανάμεσα στα φτερά και στον αέρα είναι ανεξακρίβωτη. Αν την είχε εξακριβώσει ο άνθρωπος, δεν θάπεφτε ο Ίκαρος στη θάλασσα, δεν θάσπαζαν τα φτερά του…..

Δίων: Ήταν λάθος να τραβήξει προς ανατολάς. Ο πατέρα του ο Δαίδαλος , πετώντας προς τη Δύση, έφθασε στη Σικελία. Το ίδιο λάθος, που έκαμε ο Ίκαρος, το ξανάκανε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο δρόμος μας, είναι προς τη Δύση. Έτσι θ΄ανατέλλαμε αδιάκοπα, πηγαίνοντας από την ανατολή προς τη Δύση. Γιατί δεν ακολουθήσαμε το δρόμο που άνοιξε ο Ηρακλής;;Ποιος πειρασμός, μας έκαμε να πηγαίνουμε όλο ανάποδα;;; ούτε ο ίδιος ο Ήλιος δε θα μπορούσε να πάει ανάποδα….΄Ετσι αφήσαμε τη Ρώμη να γίνει το κέντρο του κόσμου, και χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία.Ο Πύρρος είναι ο μόνος,  που πήρε το σωστό δρόμο. Αλλά ήταν λιγάκι αργά ή δεν ήταν εκείνος που θάπρεπε νάναι για να τον ανοίξει και να τον πορευθεί πέρα για πέρα.

Διότιμος: Φοβάμαι ότι κι΄αν τραβούσαμε το δρόμο που ακολουθεί ο ήλιος, θα φθάναμε έστω στη Δύση, αλλά και θα εδύαμε μαζί της… Η Ιστορία δε μπορούσε να γίνει αλλιώτικη απ΄ό,τι έγινε. Άλλωστε κι αν ακόμα πετύχαινε το εγχείρημα, του Πύρρου, θα καταακτούσαμε, τάχα, ως ΄Ε λ λ η ν ε ς την Ιταλία και θα φθάναμε ως ΄Ελ λ η ν ε ς στα συνορα της Ευρώπης και της Λιβύης, στις Στήλες του Ηρακλέους! Κατακτώντας χώρες ασύνδετες με τον ουρανό μας, θα χάναμε ίσως την ταυτότητά μας. Η κατάκτηση δε μας πάει.΄Οταν φεύγουμε από τον ουρανό της Ελλάδος, δε διασώζουμε τον εαυτό μας παρά μόνον ως άποικοι, όχι ως κοσμοκράτορες. Τι ωφελεί ο μεγάλος χώρος, όταν χάνεται το Άστυ (Αθήνα) ;;;;;;;

2ον)-Είχαμε την Κυριακή, εορτή μεγίστη, των μεγίστων, τριών Ιεραρχών και φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος. Θα ακούσουμε τους φωτισμένους ιεροκηρυκτικούς λόγους. Θα ακολουθηθούν όμως  από έργα και πράξεις; Οι τρεις άγιοι και φωτισμένοι  Ιεράρχες τόλμησαν να αποδώσουν στον αρχαιοελληνισμό, την πραγματική σημασία, που είχε για τον Χριστιανισμό. Σημασία που επεσήμανε ο ίδιος ο Ιησούς στους ΄Ελληνες που πήγαν να τον προσκυνήσουν στην  εορτή της Σκηνοπηγίας με το: « ελύληθεν η ώρα ίνα δοξασθεί ο Υιός του Ανθρώπου», εγκωμιάζοντας τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και προπαντός τη γλώσσα. Ιωαν. 12/23.”Αδέλφωσαν”το ελληνικό με το χριστιανικό πνεύμα, δίδοντας ένα νέο ιδανικό στην παιδεία και στη ζωή. Ενστερνίσθηκε η Διοικούσα Εκκλησία το έργο τους και το πνεύμα τους; Τους τιμάμε κάθε εορτή ημείς οι ερασταί, των λόγων των, εν ύμνοις μόνον. Σταματήσαμε να χαρακτηρίζουμε τους, μη χριστιανούς ρωμιούς- έλληνες, εθνικούς, ειδωλολάτρες; Χτίσαμε Ναούς προς τιμήν του Γρηγορίου του Θεολόγου; Γιατί δεν συνεχίστηκε η αγιογραφία αρχαίων μας, φιλοσόφων Σωκράτη, Πλάτωνα κλπ, που άρχισε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους;; Το χριστιανικό Βυζάντιο βοήθησε ή όχι τον Αρχαίο-Ελληνισμό;;;. Μας χάρισε ο Θεός το Βυζάντιο και εμείς το κληροδοτήσαμε στους Τούρκους. (Όπως σχολίασε ξένο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Ερευνών και Σχέσεων).

Διογένης 2/2/2022, Τι ημερομηνία είναι κι΄αύτή. Μακάρι τίποτα κακό να μην συμβεί.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης