Ελλάδα

Αποστολάκης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τουρκικές παραβιάσεις και στην ελληνική ΑΟΖ

Προετοιμασμένη για τουρκικές παραβιάσεις και στην ελληνική ΑΟΖ είναι η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός αλλά ευχή είναι να μην χρειαστεί» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Με τόσες παραβιάσεις που γίνονται κάθε μέρα, με τόση ανησυχία που υπάρχει στο Αιγαίο, και η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και ο Στρατός είναι σε μία διαρκή ετοιμότητα», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο.

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα» είπε ο υπουργός  αναφορικά με το σενάριο οι Τούρκοινα προκαλέσουν και σε ελληνικό έδαφος, όπως το Καστελόριζο, και να μην περιοριστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Αν φτάσει όμως σ’ αυτό το σημείο, θα κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζονται για να μην γίνει. Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται, για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα», εξήγησε.

Παρόλα αυτά εκτίμησε πως δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο συμπληρώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

«Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως είπε, «εμείς έχουμε φτιάξει αρκετά ισχυρές συμμαχίες, που έχουν αποδώσει».

Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε: «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως το ΚΥΣΕΑ, που έγινε χθες, δεν ήταν αναγκαίο, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε, μεταξύ άλλων, για να εκτιμηθούν κάποιες εξελίξεις που έχουν προκύψει στην ευρύτερη Νοτιανατολική Μεσόγειο, καθώς και για να γίνει συντονισμός με την Κύπρο για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων.Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι μέσα από το ΚΥΣΕΑ που καλώς συνεκλήθη και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη συνέχεια στάλθηκε το μήνυμα στον ελληνικό λαό πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η κατάσταση είναι ασφαλής.

«Είχε αρχίσει να διαχέεται στον Τύπο με fake news ότι υπάρχει μια ένταση, προετοιμασία για πόλεμο. Συν οι εξελίξεις, αλλά και το Συμβούλιο ΥΠΕΞ όπου βρίσκεται ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και το ότι έπρεπε να δοθεί ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Εγώ δεν έχω καμία ανησυχία» είπε.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές καθώς δεν αποδέχθηκε την σχετική πρόταση που του έγινε. Συγκεκριμένα είπε: «Ευχαριστώ πολύ τον πρωθυπουργό για την πρόταση και την τιμή που μου έκανε αλλά αποφάσισα πως πρέπει να είμαι συνεπής σε αυτά που έχω πει. Εγώ ανέλαβα ένα καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό και τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είμαι πολιτικός. Επειδή το έργο μου σαν υπουργός ‘Αμυνας είναι αρκετά σοβαρό θα ήθελα να το συνεχίσω και να μην εμπλακώ με πολιτικά θέματα».

cnn.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης