Ελλάδα

Αυτή είναι η νέα γέφυρα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Τουρκία (εικόνες)

Μπαίνει σιγά-σιγά στις «ράγες» το μεγάλο έργο της κατασκευής μιας νέας σύγχρονης γέφυρας στον Έβρο η οποία θα ενώσει τη χώρα μας με την Τουρκία.

 

 

Πρόκειται για την οδική «Γέφυρα Φιλίας» στη συνοριακή οδό Κήποι Έβρου-Ύψαλα που, όπως είχε γνωστοποιήσει το carandmotor.grήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ), την Πέμπτη και Παρασκευή 1η και 2α Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της τεχνικής λύσης που θα υιοθετηθεί, γεγονός που προλειαίνει το έδαφος προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να πάρει το έργο την άγουσα της υλοποίησης.

Τη μελέτη εκπονούν οι εταιρείες Μαυράκης και Egis για λογαριασμό της Εγνατία Οδός ΑΕ που είναι η εποπτεύουσα αρχή του έργου. Μην ξεχνάμε ότι στα τέλη Μαρτίου εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού ύψους 1.602.957 ευρώ για την επιχορήγηση της Εγνατίας Οδού για τις μελέτες:

α) Του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Ν.
Έβρου
β) Της γέφυρας Κήπων Συνοριακού Σταθμού Έβρου και
γ) Της κατασκευής Μεθοριακού Σταθμού Βουλγαρίας

Η νέα γέφυρα, η οποία θα βρίσκεται περίπου 7,5 μέτρα δίπλα στην υπάρχουσα (γέφυρα των Κήπων) θα είναι καλωδιωτή “extradose”, τριών ανοιγμάτων, με το μήκος της να ανέρχεται σε 841 μέτρα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο μιας και εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Επίσης βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η νέα γέφυρα βρίσκεται επί πολλά χρόνια στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών και εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο στις 26 Ιανουαρίου του 2013 όταν υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων για την κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων –Υψάλων».

Η Egis, η οποία έχει σχεδιάσει τo έργο, έχει δημοσιεύσει κάποιες εικόνες που δείχνουν πώς θα είναι η γέφυρα όταν αυτή ολοκληρωθεί.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης