Ελλάδα

Αυτή είναι η «ομάδα κρούσης» στο Πανεπιστημιακό για τον κορωνοϊό

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και μάλιστα εξαπλώνεται στον ελληνικό πληθυσμό με ταχύς ρυθμούς. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν εν πολλοίς επιβεβλημένα ώστε να μετριαστεί η μετάδοση του ιού. Όπως λένε οι επιστήμονες οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την εξάπλωσή του στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό τα νοσοκομεία αναφοράς και όλο το σύστημα υγείας θωρακίζονται προκειμένου να έχουν όλα τα δυνατά μέσα στη διάθεσή τους. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ήδη εδώ και καιρό στο τμήμα Λοιμωδών έχει συσταθεί μια δυνατή ομάδα ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τα όποια κρούσματα χρειαστούν νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αυτή η ομάδα έως και την περασμένη Τετάρτη είχε διαχειριστεί τουλάχιστον 20 ύποπτα κρούσματα, που κυρίως ήταν από περιοχές της Λάρισας και της Θεσσαλίας ευρύτερα. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σήμερα λειτουργούν 16 κρεβάτια σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Είναι η μονάδα με τα περισσότερα κρεβάτια για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα φαίνεται πως είναι προς συζήτηση το άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ για τα περιστατικά του κορωνοϊού. Σήμερα η larissanet σας παρουσιάζει τους ανθρώπους που αποτελούν  την «ομάδα κρούσης» του ιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και λοιμωξιολόγος κ. Γ. Συρογιαννόπουλος

Αυτοί αποτελούν την ομάδα κρούσης

Η ομάδα που έχει συσταθεί εδώ και καιρό, ενώ επικεφαλής της είναι ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολόγος κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος. Ο καθηγητής είναι και ο σύνδεσμος -τρόπων τινά- του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ως νοσοκομείο αναφοράς με την τον ΕΟΔΥ (Εθνικό Οργανισμό Δημόσια Υγείας). Στην Μονάδα Λοιμωδών, εκεί που έχουν ανοίξει τα 16 κρεβάτια αρνητικής πίεσης δίνουν καθημερινή μάχη, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας κ. Νικόλαος Γατσέλης και οι λοιμωξιολόγοι κα Σάρα Γεωργιάδου και ο κ. Άγγελος Στέφος.

Η λοιμωξιολόγος κα Σάρα Γεωργιάδου
Ο λοιμωξιολόγος κ. Άγγελος Στέφος

Και οι τρεις είναι στην ομάδα της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου. Μέλη της ομάδας είναι ακόμη 3 πνευμονολόγοι καθώς και τρία άτομα από την ΜΕΘ. Στην μονάδα συμμετέχουν και τρεις νοσηλεύτριες οι οποίες είναι εξειδικευμένες νοσηλεύτριες. Σημαντική είναι η συνεισφορά του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Γεώργιου Βασιλόπουλου, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κας Ντίνας Ζησοπούλου  καθώς και του διοικητή και του υποδιοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που είναι εκεί για να δώσουν λύσεις σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η ομάδα.

0 Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας κ. Νικόλαος Γατσέλης

Γ. Συρογιαννόπουλος: ΜΕΘ για τον κορωνοϊό το επόμενο διάστημα

Η larissanet βρέθηκε στο «στρατηγείο» για την αντιμετώπισή του κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο επικεφαλής της ομάδας κ. Γεώργιος Συρογιαννόπουλος περιγράφει την έως τώρα κατάσταση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λέει ότι «κινηθήκαμε καλά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα κρούσματα που τεκμηριώθηκαν στην Ελλάδα είναι λιγότερα από αυτά που πίστευα ότι θα έχουμε», σημειώνει.Χαρακτηρίζει «επιβεβλημένα» τα μέτρα που πήρε για το κλείσιμο των σχολείων η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Όμως βάζει θέμα για το κλείσιμο των γυμναστηρίων. «Δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Αρκετοί θεωρούν ότι θα έπρεπε να περιληφθεί στα μέτρα. Εκεί υπάρχει αρκετός ιδρώτας και ο ένας είναι κοντά στον άλλο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό βοηθά στην μετάδοση του ιού. Πιθανόν να είναι ένα μέτρο που μπορεί να δούμε στη  συνέχεια», περιγράφει.

Ο κ. Συρογιαννόπουλος λέει ότι το επόμενο βήμα σε εθνικό επίπεδο, άρα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, είναι να δούμε κρεβάτια ΜΕΘ ειδικά για τον κορωνοϊό. «Είναι σημαντικό να γίνει για να προφυλαχθούν οι άλλοι ασθενείς».

Ο επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναφέρθηκε και στην λειτουργία του εργαστηρίου για τον έλεγχο των δειγμάτων από τον ιό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα γίνεται σε αρκετά πιο σύντομο χρόνο. To αποτέλεσμα θα είναι έτοιμο σε 3,5 ώρες περίπου.

Ο καθηγητής μιλώντας για την κατάσταση στην Ιταλία αναρωτιέται πως ο κορωνοϊός μπόρεσε να χτυπήσει τον βορρά, εκεί που είναι και το πιο προηγμένο κομμάτι της υγείας της χώρας.

Larissanet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης