Ελλάδα

Βαλκάνιοι, Πολωνοί και Τσέχοι γεμίζουν τους Νέους Πόρους (φωτ.)

Γεμάτη από Βαλκάνιους κυρίως, είναι η παραλία των Νέων Πόρων αυτό το διάστημα του φετινού καλοκαιριού και όπως όλα δείχνουν η κίνηση των τουριστών θυμίζει κάτι από την εποχή προ πανδημίας, δηλαδή το 2019.

 

 

 

Ρουμάνοι, Σέρβοι, Κροάτες, Ρουμάνοι, Βορειομακεδόνες, Μολδαβοί κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους. Δεν πάνε πίσω όμως και επισκέπτες από χώρες εκτός Βαλκανίων. Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι επίσης σε μεγάλο ποσοστό είναι εκείνοι που καταλαμβάνουν μέρος της φετινής τουριστικής «πίτας». Από την παραλία όμως δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι πολλοί Λαρισαίοι που λατρεύουν τους Νέους Πόρους. Ο λόγος είναι πως αρκετοί έχουν εξοχικά σπίτια στην περιοχή, ενώ πολύ θετικά έχει επιδράσει και το γεγονός πως η στάση που κάνει ο Προαστιακός είναι ακριβώς στην παραλία των Νέων Πόρων. Κάποιος δηλαδή από τη Λάρισα που θέλει να πάει για μπάνιο εύκολα και χωρίς μεγάλο κόστος (αν δεν υπάρχει καθυστέρηση στο δρομολόγιο) μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας βρίσκεται στην παραλία των Νέων Πόρων. Κυρίως οι Λαρισαίοι βρίσκονται εκεί αυθημερόν καθώς και η μετακίνηση με το Ι.Χ. είναι πολύ εύκολη και γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Βέβαια οι επαγγελματίες της περιοχής αναμένεται να κάνουν «ταμείο» με τη λήξη της φετινής τουριστικής σεζόν, όμως οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι το κόστος ενέργειας το οποίο μπορεί να απορροφήσει μεγάλος μέρος των κερδών.

Η παραλία των Νέων Πόρων είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς του Νομού Πιερίας. Η πανέμορφη και αμμώδης παραλία, η καθαρή θάλασσα και οι παροχές που υπάρχουν εκεί, την καθιστούν ως μια από τις πιο όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες. Η παραλία είναι οργανωμένη και η πρόσβασή της είναι πολύ εύκολη. Οι Νέοι Πόροι βραβεύονται επί σειρά ετών με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει πολλά. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 5χλμ. και η θάλασσα είναι ρηχή, ότι καλύτερο δηλαδή για οικογενειακές διακοπές και κυρίως με μικρά παιδιά. Είναι πλήρως οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται διάφορα εστιατόρια, καφετέριες, fast-food.Εκτός από το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία ο κάθε τουρίστας μπορεί να περάσει ευχάριστα το χρόνο του με τα θαλάσσια σπορ.

 

Η ιστορία

Σύμφωνα με τον Δήμο Δίου Ολύμπου η παλαιότερη ονομασία ήταν Πούρλια, ενώ έγινε Πόροι (κυρίως για τους Π. Πόρους) το 1926.Οι κάτοικοι του χωριού προέρχονταν από τους Παλαιούς Πόρους, που σήμερα αποτελεί παραδοσιακό οικισμό. Όπως αναφέρεται στο Wikipedia.org η ονομασία Πόροι του χωριού προήλθε σύμφωνα με μία εκδοχή από τη λέξη πόρος, που σημαίνει πέρασμα.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει πως το όνομα των Πόρων προήλθε από το «πόρταξ» που σημαίνει μοσχάρι, επειδή στο βαλτώδες τότε μέρος ζούσαν πολλά μοσχάρια. Η άλλη εκδοχή λέει ότι οι Πόροι αναφέρονται στα χρήματα και στην οικονομική άνθηση της περιοχής του Παλιοχωριού.Σύμφωνα με την παράδοση, στην αρχαιότητα υπήρχε κάποιος ημίθεος, ο Πόρος. Αυτός ερωτεύτηκε παράφορα και έδωσε το όνομά του στον τόπο.

Aπ’ όπου κι αν προέρχεται το όνομα σημασία έχει το ότι οι Νέοι Πόροι αποτελούν ένα σημείο συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων από διάφορα σημεία του κόσμου. Και μάλιστα το ευχαριστιούνται.

Ο τουρισμός στην περιοχή και τη χώρα

Για την καλή έως τώρα κίνηση, υπήρχαν ενδείξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από ένα μήνα, όπως αναφέρει και δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, η μεγαλύτερη ζήτηση καταγραφόταν από τη ρουμανική αγορά και ακολουθούσαν Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Σερβία και τέλος Βόρεια Μακεδονία.

Δεν είναι όμως τα παράλια γύρω από την πόλη της Λάρισας στα οποία καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα αλλά είναι σε όλη τη χώρα. Όπως γράφει το insider.gr με πληρότητες 70% έως 90% στα πλοία, με την αεροπορική κίνηση κοντά στο 95% του 2019 για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αλλά και με καταλύματα που είναι σχεδόν γεμάτα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, έκανε ποδαρικό ο Ιούλιος στη θερινή σεζόν. Οι μηχανές του τουρισμού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πλέον στο φουλ και οι προβλέψεις για τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού προοικονομούν πλήρη επαναφορά στα μεγέθη του 2019, παρά τις προκλήσεις που παραμένουν. Η ανησυχία βέβαια για την συνέχεια δεν έχει εκλείψει, και το νέο στοίχημα του κλάδου αποτελεί πλέον η επέκταση της σεζόν, ώστε να αναπληρωθεί μέρος του χαμένου εδάφους των πρώτων μηνών του χρόνου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης