Ελλάδα Ροή

Βότκα Τυρνάβου στο Ιράκ; Κι όμως…

Φωτ. Larissanet.gr//Λεωνίδας Τζέκας

«Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγα πως εξάγουμε 10 κοντέινερ το χρόνο με βότκα Τυρνάβου στο Ιράκ;»

Μια φράση του Νίκου Κατσάρου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Λάρισας για την δραστηριότητα της επιχείρησης ήταν αρκετή για να αποτελέσει την αφορμή για να βρεθεί το Larissanet.gr στο αποστακτήριο. Ο λόγος ωστόσο ήταν άλλος. Ποιος; Μα η μοναδική ιστορία τούτου του αποστακτηρίου που έχει καταφέρει να γεννήσει το ούζο. Το πιο γνωστό προϊόν της Ελλάδας.

Η εταιρεία Κατσάρος, κρατά στις πλάτες της μια βαριά ιστορία 165 ετών. Ήταν το 1856 όταν το ρακοκάζανο του Νικόλαου Κατσάρου δημιούργησε ένα απόσταγμα με εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα.

O κ. Νικόλαος Κατσάρος

Πήρε το τσίπουρο και το έκανε μια επαναπόσταξη βάζοντας μέσα βότανα και σπόρους. Κάπως έτσι γεννήθηκε το ούζο Κατσάρος που απέκτησε γρήγορα φίλους και ταυτίστηκε με το Ελληνικό ταπεραμέντο και την Ελληνική κουζίνα. Το 1889, την χρονιά της Δ’ Ζάππειας Ολυμπιάδας ήταν ήδη ένα αναγνωρισμένο και βραβευμένο ποτό.

Ο χάρτης των εξαγωγών της εταιρείας σήμερα

Ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας κατάλαβε γρήγορα πως το ούζο έπρεπε να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει. Κάτι που έγινε. Το 1931, το Ούζο Κατσάρος εξάγεται σε Γάλλια, Αίγυπτο, Αμερική και διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.

Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ… απόσταγμα στο αυλάκι.

Η σπουδαία προίκα του Νικολάου Κατσάρου πέρασε από γενιά σε γενιά δουλεύοντας αδιάκοπα επάνω στην συνταγή τόσων ετών με μεράκι και φροντίδα σε όλα τα στάδια παραγωγής, εξυμνώντας έτσι τον ιδιαίτερο τόπο προέλευσης των εκλεκτών αποσταγμάτων, τον Τύρναβο.

Οι ιδιόκτητες 6.000m2 εγκαταστάσεις είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα μέσα που παντρεύουν την παράδοση με την τεχνολογία. Πλέον η εταιρεία εξάγει σε 32 χώρες σε 5 ηπείρους.

«Ναυαρχίδα» των αποσταγμάτων της επιχείρησης είναι το Παλαιωμένο Τσίπουρο Οικογενείας Κατσάρου. Σύμφωνα με τον κ. Κατσάρο από 1.300 κιλά σταφυλιού και μετά από τρεις αποστάξεις θα προκύψει προϊόν μόλις 65 λίτρα. Όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας. «Αυτό δεν είναι αλκοόλ. Είναι βελούδο…» και ίσως να μην έχει άδικο.

Άντε στην υγεία σας…

Δείτε εικόνες από την Κατσάρος Αποστάγματα, που εδρεύει στον Τύρναβο

Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις…

Γραμμή παραγωγής…

Το μοναδικό ούζο Κατσάρου…

Ετικέτες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο…

Ούζο Κατσάρος, το πρώτο ούζο…

Στιγμιότυπο από τις εγκαταστάσεις.

Διπλώματα και βραβεύσεις για τα κορυφαία αποστάγματα Κατσάρος.

Από το 1856…

Ούζο με βαριά ιστορία…

© LARISSANET.GR. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο larissanet.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης