Ελλάδα Ροή

Γεμίζουν Αγιόκαμπος-Βελίκα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ανέκαθεν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί και το σημείο εκκίνησης της θερινής τουριστικής σεζόν, η οποία φέτος – όπως και το 2020 – είναι μέρος ενός έτους που έχει επηρεαστεί καταλυτικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Η larissanet απευθύνθηκε στους Ηλία Ευσταθίου – πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας και Φάνη Βουλιώτη – πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου και αντιπρόεδρο της Πανλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, ώστε αφενός να σκιαγραφηθεί η εικόνα για το προσεχές τριήμερο και αφετέρου να δοθεί το στίγμα όσων αναμένονται κατά την συνέχεια της θερινής περιόδου.

Κοινή συνισταμένη αποτελεί ότι η τάση καταγράφεται θετική για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί – καιρού επιτρέποντος – θα δώσει ισχυρή τονωτική ώθηση στους επιχειρηματίες μετά από όσα έχουν υποστεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Συνάμα, όμως, οι ενδείξεις για την συνέχεια του καλοκαιριού προκαλούν προβληματισμό, ο οποίος έχει να κάνει κυρίως με το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό.

Ηλ. Ευσταθίου: «Πρώτη ανάσα» το τριήμερο

Ως την «πρώτη ανάσα» μετά το καλοκαίρι του 2020 χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων  ν. Λάρισας Ηλίας Ευσταθίου το τριήμερο που έρχεται. Συνολικά στα παράλια της Π.Ε. Λάρισας ο κ. Ευσταθίου επισημαίνει πως «οι πληρότητες αυτήν την στιγμή δεν ξεπερνούν το 30 με 40%. Πιστεύουμε όμως ότι και με σύμμαχο τον καιρό θα πάμε πολύ καλά. Ευελπιστούμε να φτάσουμε κοντά στο 70%». Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κύριο ρεύμα αφορά Έλληνες επισκέπτες, ενώ από το εξωτερικό η άφιξη τουριστών καταγράφεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, σχετικά με τον κλάδο, εκτιμά πως «όσοι εκ των συναδέλφων ενοικιάζουν καταλύματα “με την σεζόν” θα πάνε καλά. Οι συνάδελφοι που ασχολούνται με την διανυκτέρευση θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου. Λίγες θα είναι οι διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο. Η κίνηση θα ανεβαίνει από τις αρχές Ιουλίου και κορυφώνεται από τις 15 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου» και προσθέτει: «Υπάρχουν ιδιοκτήτες καταλυμάτων που ακόμη περιμένουν να δουν τι θα γίνει και δεν έχουν ανοίξει. Πάντως, όλοι θέλουν να ανοίξουν καθώς κατά την περυσινή χρονιά δεν δούλεψαν». Σε αυτό το σημείο τονίζει πως ο κλάδος δεν έχει ενισχυθεί από το Κράτος, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «και στην τρίτη βοήθεια, αυτή που ετοιμάζεται να δώσει το Κράτος, ζητείται ως προϋπόθεση να υπήρξε το 2019 ή το 2020 πρόσληψη ενός ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι μικρές, προσωπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις θα μείνουν ακόμη μία φορά απ’ έξω, όπως και τα μικρά ξενοδοχεία».

Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ο Ηλίας Ευσταθίου αναδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο κόμβος Πυργετού στο νέο αυτοκινητόδρομο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση όσων έρχονται από την Βόρεια Ελλάδα: «Χάθηκε τουλάχιστον 10% στις διανυκτερεύσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά με τους προερχόμενους από το εξωτερικό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας ζητά: Να λαμβάνονται υπόψη και τα rapid tests. Τα παιδιά έως 12 ετών να μην κάνουν τεστ, όπως συνέβαινε και πέρυσι. Τα σύνορα να παραμένουν ανοιχτά, με κλιμάκια του ΕΟΔΥ, επί 24ωρου βάσεως.

Κλείνοντας, στέλνει μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται «να επισκεφθούν την περιοχή μας. Είμαστε και θα παραμείνουμε έτοιμοι, με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όλες τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές και οι παραλίες μας είναι πεντακάθαρες».

Φ. Βουλιώτης: Στο 95% η πληρότητα σε Μεσάγγαλα – Καστρί Λουτρό

Στο 95% καταγράφεται η πληρότητα αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον Φάνη Βουλιώτη – πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων  Κάτω Ολύμπου – ο οποίος προσθέτει πως «σε περίπτωση που κρατήσει ο καιρός πιστεύω το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να μην υπάρχει άδειο κατάλυμα στα παράλια του Δήμου Τεμπών, δηλαδή σε Μεσάγγαλα και Καστρί Λουτρό». Ο κ. Βουλιώτης αποδίδει την κίνηση στο γεγονός ότι «ο κόσμος ήταν σκασμένος από τα αλλεπάλληλα lockdown και ενόψει του τριημέρου βρήκε μια σημαντική αφορμή για να εκδράμει στις κοντινές παραλίες». Οι επισκέπτες που επιλέγουν τα παράλια του Δ. Τεμπών για το τριήμερο είναι ως επί το πλείστον Θεσσαλοί – κυρίως από Τρίκαλα και Καρδίτσα – ενώ υπάρχει ροή και από Θεσσαλονίκη.

Προβληματισμένος είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου σχετικά με αυτά που αναμένονται μετά το τέλος τριημέρου: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Υπάρχει ενδιαφέρον. Άρχισαν ερωτήσεις, κάποια emails από το εξωτερικό όπως και από Έλληνες, όμως ακόμη είναι υποτονικά. Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο βοήθημα των δελτίων του Κοινωνικού Τουρισμού, που έχουν αυξηθεί φέτος, θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για πολλές από τις επιχειρήσεις με καταλύματα που θα επιβιώσουν. Αλλά σε αυτό που ενδιαφέρει την περιοχή του Δήμου Τεμπών, όπως και την χώρας μας, δηλαδή στον εισαγόμενο τουρισμό τα μηνύματα που έχουμε δεν είναι καλά». Μάλιστα, ο κ. Βουλιώτης εκτιμά ότι φέτος τα πράγματα ίσως να είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με πέρυσι, ως προς τις κρατήσεις των ξένων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του σχετικά με το που αποδίδει το μειωμένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό: «Σίγουρα ο κορωνοϊος είναι ένα σοβαρό θέμα. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι είναι παράλογο οι κεντρικοί μεθοριακοί σταθμοί της χώρας – για όσους έρχονται από Σερβία, Σκόπια, Βουλγαρία – να κλείνουν στις 11 το βράδυ. Αυτά νομίζω ότι πρέπει να λυθούν άμεσα γιατί μόνο καλό δεν κάνουν στην εικόνα της χώρας μας». Προφανώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά την προσέλευση τουριστών στα παράλια της Λάρισας, καθώς η ροή των επισκεπτών είναι κυρίως από τη βαλκανική αγορά.

Σε ότι αφορά την κατάσταση  στον τομέα των επιχειρήσεων ο Φάνης Βουλιώτης παρουσιάζει ανάγλυφα την εικόνα: «Στην περιοχή μας υπάρχουν 25 οικογενειακές επιχειρήσεις με καταλύματα και δύο ξενοδοχεία. Τέσσερις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων ακόμη δεν έχουν κόψει τα χόρτα… Δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου στέλνει το παρακάτω μήνυμα προς τους πολίτες: «Ο Δήμος Τεμπών για ακόμη μία χρονιά εξασφάλισε τρεις “Γαλάζιες” Σημαίες, ενώ αυτές για να κατακτηθούν πληρούνται περίπου 40 κριτήρια, τα οποία μεταξύ άλλων πιστοποιούν την καθαρότητα των υδάτων.

Οι επαγγελματίες ξέρουμε ότι την κατάσταση που περνάμε εμείς την περνάνε όλοι οι συμπολίτες. Γι’ αυτό κρατήσαμε, οι πιο πολλοί, σταθερές τιμές και σε ορισμένες των περιπτώσεων οι τιμές έχουν μειωθεί. Αυτό ισχύει χωρίς να αλλοιωθούν οι υπηρεσίες, οι παροχές και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα έρθει σε μια περιοχή ήσυχη, φιλόξενη για να ξεκουραστεί και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε αυτό».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης