Ελλάδα

Γυναικοκρατία στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας!

Η Δικαιοσύνη είναι γένους θηλυκού.

Κι αν ως έκφραση ακούγεται “κλισέ” στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή. Για κάθε έναν άνδρα που εργάζεται με οποιαδήποτε ιδιότητα στον τομέα της Δικαιοσύνης υπάρχουν τρεις γυναίκες. Από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς μέχρι δικηγόρους και υπαλλήλους. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου βλέπεις μόνο γυναίκες…

*Αν ξεκινήσουμε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο συναντούμε 15 γυναίκες δικαστές και μόλις έναν άνδρα. Προϊσταμένη γυναίκα η κ. Άννα Κοντού.

*Στο Διοικητικό Εφετείο υπάρχουν 8 γυναίκες δικαστές. Τρεις παραπάνω δηλαδή από τους άνδρες που είναι 5. Προϊσταμένη γυναίκα η κ. Κωνσταντινιά Μαργαρίτη.

*Στο Πρωτοδικείο (κι εδώ γυναίκα προϊσταμένη η κ. Δέσποινα Ρασιδάκη) βρίσκονται 18 γυναίκες δικαστές ενώ οι άνδρες είναι μόλις 7. Και οι τέσσερις πρόεδροι Πρωτοδικών γυναίκες!

*Γυναικεία υπόθεση και στην ανάκριση καθώς υπάρχουν 3 ανακρίτριες. Πάνε δύο χρόνια από τότε που υπήρχε άνδρας ανακριτής.

*Στο Εφετείο (με γυναίκα προϊσταμένη την κ. Χρυσούλα Χαλιαμούρδα) πάλι, υπάρχουν 16 γυναίκες εφέτες εκ των οποίων είναι οι τρεις είναι πρόεδροι και μόλις 5 άνδρες.

*Στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 16 ειρηνοδίκες. Κι εδώ φυσικά οι γυναίκες είναι περισσότερες. Δέκα έναντι έξι ανδρών.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

*Ανάλογη εικόνα παρατηρούμε και στις Εισαγγελίες. Αν ξεκινήσουμε από το πρώτο όροφο όπου βρίσκεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα βρούμε μόλις έναν άνδρα ενώ στην ίδια υπηρεσία υπάρχουν 8 γυναίκες εισαγγελείς!

Αν ανέβουμε δύο ορόφους στο κτίριο θα βρεθούμε στην Εισαγγελία Εφετών εκεί όπου θα συναντήσουμε 3 άνδρες και 4 γυναίκες εισαγγελείς. Προϊστάμενοι όμως και στις δύο Εισαγγελίες είναι άνδρες. Ο κ. Απόστολος Τζαμαλής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και ο κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος στην Εισαγγελία Εφετών.

*Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας εργάζονται 156 δικαστικοί υπάλληλοι. Από αυτούς οι άνδρες μόλις που ξεπερνούν τις τέσσερις δεκάδες (41). Οι υπόλοιπες 115 είναι γυναίκες. Λογικό λοιπόν η πρόεδρος να είναι γυναίκα (η κ. Χρυσούλα Κούρτη)

*Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός πως τα περισσότερα από 670 περίπου μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας είναι γυναίκες. Εδώ και δύο χρόνια πρόεδρος του συλλόγου είναι η Νικολέττα Μπασδέκη.

*Αυξημένος είναι και ο αριθμός των γυναικών αστυνομικών που βρίσκονται στο Τμήμα Μεταγωγών το οποίο εδρεύει στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.

Στον μοναδικό τομέα που οι άνδρες «κερδίζουν» τις γυναίκες είναι στους κατηγορούμενους. Καθημερινά σχεδόν τα 9 από τα 10 ονόματα που αναγράφονται στα πινάκια έξω από τις δικαστικές αίθουσες είναι ανδρικά.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Πηγή: Ρεπορτάζ του Κάμπου – Κώστας Γκιάστας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης