Ελλάδα

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ

ÏÁÅÄ .ÐÝìðôç 29 Áõãïýóôïõ 2019 (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÓÔÅÑÃÉÏÐÏÕËÏÓ)

Το Υπουργείο Εργασίας προχωράει τελικά, στη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ.  Η σχετική διάταξη προβλέπεται στο  ν/σ του Υπουργείου  και έχει ως εξής:

Άρθρο 48: Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες ως ακολούθως:

«1. Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 % και κατανέμεται 2,69 % στον εργοδότη και 1,56 % στον εργαζόμενο.

2. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού

για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) του άρθρου 34 παρ.4.β του Ν.4144/2013,

η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο ΝΔ 2963/1954, άρθρο 7, παρ.1,

περ.β, εδάφιο 1ο και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το αντίστοιχο

ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 1,20% και κατανέμεται 0,85%

υπέρ π. ΟΕΚ (ΝΔ 2963/54) και 0,35% υπέρ π. ΟΕΕ (Ν.678/1977, αρθ.3 παρ.1 περ.α και

άρθρο 7 Ν.3144/2003).»

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως περιγράφεται στο παραπάνω άρθρο, σημαίνει μείωση των πόρων του Οργανισμού κατά 240 εκ. ευρώ περίπου ετησίως. Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία επιλέγει να ξεκινήσει τη μείωση των εισφορών από τις εισφορές για τα επιδόματα της ανεργίας δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κοινωνία.

Η μείωση αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ  με συνέπεια την εξαφάνιση των  κονδυλίων για προγράμματα απασχόλησης   του Οργανισμού  το 2020. Επισημαίνουμε δε ότι οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας  κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των εισφορών υπερ ΟΑΕΔ, συνολικά 5 μονάδων. Αν  αυτό συμβεί τότε ο ΟΑΕΔ θα σταματήσει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή και μαζί του θα σταματήσουν και τα επιδόματα ανεργίας και τα προγράμματα του, το μόνο που θα μείνει θα είναι οι συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα ή μόνο ο Ιδιωτικός τομέας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την αύξηση της ανεργίας  και το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2019 σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας στους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ με 1 εκ. 65 χιλιάδες ανέργους αναζητούντες εργασία, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αποφασίζει να μειώσει τους πόρους του Οργανισμού, να μειώσει δηλαδή, τις δυνατότητες της στήριξης των ανέργων!

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ από εισπραγμένες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών πάνω από 10 δις, χρήματα που αν ο Οργανισμός τα διέθετε θα μπορούσε να στηρίξει ασφαλιστικά αλλά και σε προγράμματα  το σύνολο των ανέργων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, καλούμε τα κόμματα να αντιδράσουν. Η πενιχρή αύξηση στον μισθό των εργαζομένων, από τη μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ,  δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με τον ορυμαγδό που θα προκληθεί από τη μείωση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανεργίας, την εξ αυτού του λόγου υποχρηματοδότηση του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων και την αύξηση της ανεργίας εξαιτίας της  αδυναμίας, εν τέλει του Κράτους να παρέμβει  σ ένα κρίσιμο κοινωνικό πεδίο, την καταπολέμηση της ανεργίας και την μεγαλύτερη προστασία των ανέργων.

 

Για το ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος        Ο Γ. Γραμματέας

 

Μακράκης Γ            Τηλιγάδας Κ.

 

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης