Ελλάδα

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες για διαρροή λυμάτων στα παράλια Λάρισας και Πιερίας

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Πιερία όπου μια «κίτρινη βλέννα» όπως τη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι έχει εμφανιστεί στις θάλασσες του νομού. Δεν υπάρχει πόρισμα ακόμη για την προέλευση και το περιεχόμενό της ωστόσο, μετά από σωρεία καταγγελιών για λύματα του βιολογικού που κατέληξαν μέσα στη θάλασσα και δίπλα στους λουόμενους, έπειτα από πεντάωρη διακοπή ρεύματος, αλλά και κατάθεση μήνυσης, προκλήθηκε εισαγγελική παρέμβαση.

 

Το θέμα έθιξε πρώτος στο δημοτικό συμβούλιο της 3ης Ιουνίου ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» Τάκης Λεμονόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε ότι τουρίστες και ντόπιοι κάνουν μπάνιο δίπλα σε λύματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι 10.000 κυβικά μέτρα ακατέργαστα λυμάτων του βιολογικού της Κατερίνης διέρρευσαν μέσα σε μια νύχτα προς τη θάλασσα διότι υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ήταν ένα πράγμα απαίσιο. Δεν λειτουργούσε το βιολογικό την περασμένη Κυριακή. Συνειδητοποίησε η ΔΕΗ ότι θα έχει διακοπή, δεν λειτούργησε η γεννήτρια και τα λύματα έφυγαν στη θάλασσα σε όλη την Πιερία, από Παραλία Κατερίνης μέχρι τον Πλαταμώνα», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ThessToday.gr. Μάλιστα όπως πρόσθεσε το απόγευμα της Τρίτης 07/06 η κατάσταση στα νερά συνέχιζε να είναι αποκρουστική, ενώ το πρωί της Τετάρτης η εικόνα ήταν βελτιωμένη.

«Αποκρουστική η εικόνα – Δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση»

Την περασμένη Κυριακή πολίτες από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου» κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στο ΑΤ Λιτοχώρου «για την αναζήτηση των υπεύθυνων της σοβαρής ρύπανσης των ακτών της Πιερίας», ενώ δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη, παρενέβη εισαγγελέας. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανησυχίας που έχει προκαλέσει το ζήτημα στην Πιερία, εν μέσω τουριστικής περιόδου και αρχής των καλοκαιρινών μηνών είναι το γεγονός πως έχει συσταθεί πρωτοβουλία πολιτών που συνδράμουν ενυπόγραφα για την προσφυγή στη δικαιοσύνη, ζητώντας απαντήσεις για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα των ακτών.

Πιερία

«Υπάρχει μια αποκρουστική εικόνα και δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου»Ηλίας Τσολακίδης. «Την Κυριακή καταθέσαμε μήνυση στο ΑΤ Λιτοχώρου, ζητώντας να βρεθούν οι υπαίτιοι. Ποιος έχει δημιουργήσει αυτό το φαινόμενο. Δεν ξέρουμε αν είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και αν είναι πλαγκτόν ή όχιΕμείς ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στη θάλασσα και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση. Με αυτή την απόλυτη σιωπή οργιάζει η φαντασία των πολιτών και για αυτό είναι υπεύθυνοι κάποιοι. Υπάρχει ανησυχία».

Απαγόρευση αλιείας και διακίνησης μυδιών από το Βαρικό

Απλοί πολίτες και επαγγελματίες βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα δείγματα που συνελέχθησαν τη Δευτέρα από τα νερά, ενώ η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας, με σχετική της απόφαση απαγόρευσε την αλιεία και τη διακίνηση μυδιών από την περιοχή Βαρικό, ένεκα της αμφιβολίας για την καταλληλότητα του νερού.

«Το φυτοπλαγκτόν εμφανίζεται κάθε χρόνο αλλά όχι σε αυτή την έντονη μορφή. Από την Κατερινόσκαλα μέχρι τη νότια Πιερία δηλαδή το κάστρο του Πλαταμώνα, αλλά και προς τη Λάρισα όλη αυτή η πλευρά ήταν γεμάτη με φυτοπλαγκτόν. Δεν μπόρεσε κανείς να κάνει μπάνιο», σημειώνει ο κ. Τσολακίδης.

Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ: «Δεν φέρουμε καμία ευθύνη – Θα φανεί η αλήθεια»

Ως φυσικό φαινόμενο που έχει να κάνει με την αλλαγή της θερμοκρασίας και παρατηρείται κάθε χρόνο και όχι για μόλυνση των υδάτων, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κατερίνης, Γιάννης Συμεωνίδης.

Ερωτηθείς για την πλευρά της υπηρεσίας απέναντι σε όλες τις καταγγελίες ο κ. Συμεωνίδης τονίζει: «Η υπηρεσία απαντάει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Δεν είναι δικά μας. Είμαστε στα πλαίσια των ορίων που πρέπει να είμαστε και θα το αποδείξουμε με τις αναλύσεις που περιμένουμε από πιστοποιημένο εργαστήριο. Δεν έγινε τίποτα από μαςΟ βιολογικός μας δουλεύει και υπάρχει γεννήτρια όταν δεν έχουμε ρεύμα. Τώρα αυτό που λένε ότι για όλα φταίει ο βιολογικός καθαρισμός δεν το καταλαβαίνουμε», επισημαίνει μιλώντας στο ThessToday.gr.

Και προσθέτει: «Η πραγματικότητα είναι ότι είναι λίγο μικρός ο βιολογικός μας αλλά δεν είναι σημερινό φαινόμενο, είναι των τελευταίων 15 χρόνων. Ο ίδιος βιολογικός είναι. Δε μπορεί τη μια χρονιά να δουλεύει και την άλλη να είναι αλλιώς. Αλλού είναι το πρόβλημα, δεν είναι στο βιολογικό της Κατερίνης».

Παράλληλα επικαλέστηκε τις εξετάσεις που διενήργησαν εργαστήρια της Λάρισας σχετικά με την κατάσταση των νερών στον γειτονικό νομό, όπου δεν βρέθηκαν λύματα. «Στα αποτελέσματα από τη Λάρισα δεν βρέθηκαν λύματα. Που είναι η ίδια θάλασσα. Θα φανεί η αλήθεια στο τέλος, θα βγούμε δικαιωμένοι και θα ζητάνε συγγνώμη».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης