Ελλάδα

Εκοιμήθη ο Λαρισαίος ιερέας Στέφανος Παπαθανασίου

Ο ιερέας Στέφανος Παπαθανασίου από την Μηλέα Ελασσόνας, το φτωχόπαιδο που αφιέρωσε την ζωή του σε αγαθοεργίες, άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Κατερίνης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα.

Οι Λαρισαίοι συμμαθητές του τον αποχαιρετούν με ένα συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε για όλους ο δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας. Ακολουθεί όλο το κείμενο:

«Καλό ταξίδι συμμαθητή…
Το είδα ως ευλογία, όταν την πρώτη ημέρα, με την έναρξη των μαθημάτων του (εξαταξίου τότε) Γυμνασίου, ο καθηγητής κ. Δαλαμπύρας, έφερε να καθίσει δίπλα μου στο πρώτο θρανίο έναν καινούργιο συμμαθητή μας. Αυτός όμως φορούσε …ράσο! Ήταν ένας ιερέας, δέκα χρόνια μεγαλύτερος μας, ο οποίος ήθελε να πάρει το απολυτήριο του Γυμνασίου, επειδή πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο (λόγω εργασίας) και χρειάζονταν οπωσδήποτε την αναγνώριση για να μετάσχει στις πανελλαδικές.
Εκείνος ο παπάς, σχεδόν 29χρονος τότε, χωρίς να καταβάλει προσπάθειες, παρά μόνο με την παρουσία του, την ευγένεια του, την υπομονή και την καλοσύνη του, «έβαλε σε τάξη» μια αρκετά ζωηρή και απείθαρχη …τάξη. Αυτή του 3ου Γυμνασίου της Λάρισας. Οι περισσότεροι τον αγαπήσαμε και μοιραζόμασταν μαζί του συμβουλές, για τις κακοτοπιές της ζωής. Οι περισσότεροι όταν τελειώσαμε το γυμνάσιο δεν τον είδαμε ποτέ ξανά. Έμεινε ως καλή και ευχάριστη ανάμνηση ο παπα-Στέφανος, ο παλιός μας συμμαθητής που μάθαμε μόνο πως ακολούθησε τον ιερομοναχικό βίο, ξεκινώντας μετά τον στρατό από την Κομνήνειο Μονή Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, (παρέα με τους Λαρισαίους αδελφούς αρχμανδρίτες Νικηφόρο και Τιμόθεο Κοντογιάννη). Αργότερα μετατέθηκε στην μητρόπολη Κίτρους στην Κατερίνη, όπου αφού υπηρέτησε στο εκκλησάκι του νοσοκομείου, για χρόνια λειτουργούσε ως εφημέριος στον Άγιο Θεράποντα. Από εκεί λόγω του πύρινου λόγου του, πέρασε σχεδόν η μισή Ελλάδα, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί να πάρουν την ευλογία του να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν. Έγινε κέντρο αναφοράς και προσέλευσης πιστών, ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της Πιερίας, τον επισκέφτηκα 35 χρόνια μετά και τον είδα γηρασμένο, κουρασμένο και καταβεβλημένο από ασθένειες που τον ταλαιπωρούσαν.

Ο παλιός συμμαθητής, ο άξιος σεμνός ταπεινός παπάς, ο φίλος μου ο Στέφανος Παπαθανασίου από την Μηλέα Ελασσόνας, το φτωχόπαιδο που αφιέρωσε την ζωή του σε αγαθοεργίες, άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Κατερίνης. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το μεσημέρι αύριο στον ναό της Θείας Αναλήψεως και ο ενταφιασμός στον Κορινό.

Καλό ταξίδι στον συμμαθητή εκ μέρους όλων των αποφοίτων της ΣΤ´ τάξης του 3ου Γυμνασίου Λάρισας. Να μας ευλογεί από κει που βρίσκεται».

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης