Ελλάδα Ροή

Εξαφανίζονται τα… περίπτερα στη Λάρισα!!!

Φωτ. Larissanet.gr//Λεωνίδας Τζέκας

Μήπως το μικρό περιθώριο κέρδους;

Μήπως ο μικρός εργασιακός χώρος;

Μήπως οι ατέλειωτες ώρες μέρα και νύχτα;

Ή μήπως όλα αυτά μαζί….

Τα περίπτερα στη Λάρισα, όπως και σε όλες τις ελληνικές πόλεις των προηγούμενων δεκαετιών, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών. Λίγο το τηλέφωνο, λίγο τα τσιγάρα, οι εφημερίδες, οι σοκολάτες, καμιά φορά και οι γνώσεις του περιπτερά επί παντός επιστητού, έκαναν το περίπτερο της γειτονιάς ως σημείο συνάντησης και αναφοράς.

Όσο όμως τα χρόνια περνούν αυτή η σχέση χάνεται. Ο περιπτεράς ως φυσιογνωμία εξαφανίζεται και τα κουτιά των περιπτέρων το ένα μετά το άλλο μένουν άδεια. Σας κουφάρια.

Εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι της Ένωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Λάρισας «φωνάζουν» για μέτρα στήριξης τονίζοντας προς όλου τις κατευθύνσεις τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι περιπτερούχοι της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Τα λουκέτα το ένα μετά το άλλο εμφανίζονται και σε γωνιές που μέχρι πρόσφατα ήταν περίπτερο τώρα δεν υπάρχει παρά μια τετράδα από ρολά κατεβασμένα.

Η οικονομική κρίση και στη συνέχεια ο κορωνοϊός αποτέλεσε το τελικό χτύπημα σ έναν κλάδο που μετρούσε ήδη πολλές ζημιές.

Τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Στη Λάρισα δεκάδες είναι τα περίπτερα που βρίσκονται εκτός λειτουργίας πλέον. Κάποια είναι κλειστά εδώ και αρκετά χρόνια.

larissanet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης