Site icon TrikalaVoice

Ηλίαση: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καϊτανίδης, Παθολόγος

Επιστημονικά Υπεύθυνος Παθολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Η ηλίαση είναι ο πιο κοινός τύπος θερμοπληξίας και είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερθέρμανση του σώματός σας λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Απαιτεί επείγουσα θεραπεία καθώς μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τους μυς σας. Η ζημιά επιδεινώνεται όσο περισσότερο καθυστερεί η θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

 

Συμπτώματα της ηλίασης

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ηλίασης περιλαμβάνουν:

 

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Σε περίπτωση σοβαρής ηλίασης, δηλαδή, θερμοπληξίας μπορεί να εκδηλωθούν σπασμοί, παραισθήσεις και παραλήρημα. Αρκετές φορές υπάρχει ανιδρωσία, ακούσια ούρηση και αφόδευση και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στην περίπτωση της θερμοπληξίας ο ασθενής είναι σοβαρά πάσχων και πρέπει άμεσα να μεταφέρεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου γίνεται θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και εντατική παρακολούθηση των ζωτικών παραμέτρων.

Στο στάδιο αυτό εάν η σοβαρή ηλίαση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να είναι απειλητική και για την ίδια τη ζωή.

 

Πρώτες βοήθειες και θεραπεία

Λάβετε άμεση δράση για να δροσίσετε το υπερθερμασμένο σώμα:

 

Αιτίες

Η ηλίαση είναι αποτέλεσμα παρατεταμένης εκθέσεως στον ήλιο. Εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη, σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με χρόνια νοσήματα. Η κατάστασή αυτή μπορεί να προκληθεί από:

 

Παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ηλίαση, αλλά υπάρχουν παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο:

 

Πρόληψη 

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να την αποφύγετε:

 

Η ηλίαση είναι προβλέψιμη και αποτρέψιμη. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να περάσετε ένα καλοκαίρι χωρίς περιπέτειες και απρόοπτα.

Exit mobile version