Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Χημικές τουαλέτες φέρνει ο δήμος στη Νέα Παραλία

Η τοποθέτηση χημικών τουαλετών κατά μήκος της Νέας Παραλίας φαίνεται να είναι θέμα χρόνου για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, δίνοντας λύση σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας.

Της Βιβής Κοτσαπουϊκίδου

Κατά διαστήματα υπάρχουν καταγγελίες Θεσσαλονικέων για περιπτώσεις ανθρώπων που μετατρέπουν σε τουαλέτα χώρους σε όλη τη πόλη, που σίγουρα δεν προορίζονται γι΄αυτό το σκοπό. Ένας από αυτούς τους χώρους είναι και η Νέα Παραλία, η οποία συγκεντρώνει εκατοντάδες πολιτών καθημερινά, ειδικά στις συνθήκες COVID, με πολλούς από αυτούς να… «ξαλαφρώνουν» όπου βρουν κατά τη διάρκεια της βόλτας τους ή των υπαίθριων πάρτι.

Ο δήμος αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού όταν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες «αδειοδοτήσεις και χωροθετήσεις», όπως δήλωσε στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης, Νίκος Ζαϊμπέκης για την τοποθέτηση και λειτουργία χημικών τουαλετών σε διάφορα σημεία στη Νέα Παραλία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολίτες.

Τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν, αλλά και ο ακριβής αριθμός τους δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμπέκη.

Οι βολές της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» για θέματα υγιεινής

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» και ο επικεφαλής της, Βασίλης Γάκης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την έλλειψη χώρων υγιεινής σε δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή καταγγελίες πολιτών, εξαπολύοντας βολές προς τη διοίκηση Ζέρβα.

«Ενώ κατά τους αρχαίους χρόνους ένδειξη υψηλού πολιτισμού εθεωρείτο η ποιότητα του αρδευτικού αποχετευτικού συστήματος και η ύπαρξη δημόσιων χώρων υγιεινής, η σημερινή σύγχρονη εικόνα της Θεσσαλονίκης στο θέμα των χώρων δημόσιας υγιεινής απέχει πολύ από το να θεωρείται πολιτισμένη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «ανύπαρκτοι είναι οι δημόσιοι χώροι υγιεινής που μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες». «Η καταγραφή των ιδιωτικών χώρων υγιεινής δημόσιας χρήσης για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, ώστε με τη συνέργεια και του ιδιωτικού τομέα να δημιουργηθεί ένα δίκτυο χώρων υγιεινής για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων θα έδινε μία λύση στην ευαίσθητη ομάδα των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων. Ένα δίκτυο διαβαθμισμένο και αξιολογημένο ως προς την λειτουργικότητα του, από τους ίδιους τους χρήστες και δημοσιευμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η πόλη, άμεσα και με ελάχιστο κόστος να γίνει έστω λιγότερο εχθρική στα άτομα με αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο η πόλη θα έδειχνε μια φιλικότητα προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και θα μπορούσε μαζί και με άλλες σχετικές ενέργειες, σιγά-σιγά να εισέλθει στο δίκτυο των φιλικών στα άτομα με αναπηρίες, τουριστικών πόλεων», προσθέτει η παράταξη.

«Μία προσπάθεια που ξεκίνησε όπως γνωρίζουμε κι απέμεινε μετέωρη με την αλλαγή της διοίκησης.
Ενώ η περίοδος της πανδημίας έδωσε όλο τον απαραίτητο χρόνο, αλλά και τα νομοθετικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για νέο σχεδιασμό, αλλά και για γρήγορη υλοποίηση των υπαρχόντων πρωτοβουλιών αλλά και νέων πολιτικών. Η διοίκηση απέφυγε να κάνει βήματα μπροστά. Και αν αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια αυτή την περίοδο της πανδημίας, τότε ποιό έχει;

»Η πόλη υστερεί και ζητούμε από τη διοίκηση του δήμου να αρχίσει να δρομολογεί μία συνολική σοβαρή λύση στο πολύ σημαντικό πρόβλημα των δημόσιων χώρων υγιεινής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, χωρίς διακρίσεις».

Το σχόλιο του Πρόδρομου Νικηφορίδη

Ο αρχιτέκτων Πρόδρομος Νικηφορίδης, που συμμετείχε στη σχεδίαση της Νέας Παραλίας, πριν λίγες μέρες είχε θίξει μέσω Facebook το θέμα των τουαλετών, αναφέροντας μάλιστα ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε εγκαταστήσει κάποιες, οι οποίες ωστόσο αποτελούσαν «υγειονομική βόμβα».

thesstoday.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης