Ελλάδα

Καστρί Λουτρό. Οι ανάγκες στον τόπο παραθέρισης εκατοντάδων Τρικαλινών (εικόνες)

Αναμφίβολα το Καστρί Λουτρό αποτελεί προορισμό για τους Τρικαλινούς, αλλά και τους κατοίκους της Π.Ε. Λάρισας, ενώ με το πέρασμα των ετών γίνεται ευρύτερα γνωστός καθώς επισκέπτες έρχονται από πολλά σημεία της Ελλάδας, όπως και από χώρες του εξωτερικού… Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αυτός ο ειδυλλιακός τόπος στερείται προβλημάτων, με την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων να κρίνεται επιτακτική. Για όλα αυτά η larissanet.gr συζητά με τον Κοσμά – Μάκη Γιαννακόπουλο, πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου στο Καστρί Λουτρό και σταθερά ενεργό πολίτη.

Ο κ. Γιαννακόπουλος κάνει εκτενείς αναφορές στα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, τα οποία πολλά εξ αυτών είναι χρόνια… Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του για την κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει Καστρί Λουτρό – Νέους Πόρους, την αναγκαιότητα δημιουργίας εξόδου από τον ΠΑΘΕ στο ύψος της Αιγάνης, όπως και το εφαλτήριο ανάπτυξης που θα αποτελέσει η κατάρτιση τοπικού πολεοδομικού σχεδίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα των κουνουπιών, όπως και στη σημασία που έχει η κατασκευή παραλιακού δρόμου κατά μήκος ολόκληρης της παραλίας.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρεται στα ζητήματα της καθημερινότητας που έχουν ιεραρχηθεί από την πλευρά του Εξωραϊστικού Συλλόγου, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση για την επίλυσή τους.

Κλείνοντας, προϊδεάζει για σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες πρόκειται να εξελιχθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι, ώστε να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια στο Καστρί Λουτρό και περισσότερες προτάσεις σε κατοίκους και επισκέπτες.

«Ελπίζω με το νέο ΔΣ και τις προσπάθειες όλων να μπορέσουμε να συμβάλουμε  στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού αλλά και να αναδείξουμε αυτή την όμορφη περιοχή.

Το αξίζει γι’ αυτό ο αγώνας μας θα είναι συνεχής…» τονίζει κλείνοντας ο κ. Γιαννακόπουλος.

Πώς σκιαγραφείται η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι – τόσο κατά τους θερινούς μήνες, όσο και αυτοί που διαμένουν σε όλη τη διάρκεια του έτους – στο Καστρί Λουτρό;

Κάτ’ αρχάς να πω δυο λόγια για το Καστρί Λουτρό… Ο οικισμός πήρε την ονομασία του από το κάστρο που υπήρχε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (Κάστρο της Ωραίας), το οποίο κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με το κάστρο του Πλαταμώνα. Μέσα σ’ αυτό υπήρχαν λουτρά, «τα χαμάμ», που τα χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι. Από το κάστρο αυτό έχουν απομείνει τρεις τοίχοι.

Το κάστρο λοιπόν και τα τουρκικά λουτρά έδωσαν το όνομα στο «ΚΑΣΤΡΙ – ΛΟΥΤΡΟ». Στην περιοχή, επίσης, υπάρχει ένας υδροβιότοπος, στον  οποίο ανάλογα με την εποχή εμφανίζονται ενδημικά και αποδημητικά πτηνά σπάνιας αξίας.

Η παραλία της περιοχής έχει βραβευθεί με μπλε σημαία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες Της Ευρώπης».

Η ολοκάθαρη θάλασσά του, με την χρυσαφένια άμμο, ελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, που έρχεται να απολαύσει άφοβα τη δροσερή και απέραντη παραλία και να χρησιμοποιήσει την άμμο που έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Όσον αφορά τώρα την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι… Αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα καθημερινότητας τους θερινούς μήνες αλλά και χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό που προσπαθούμε είναι να τα αναδείξουμε, να τα ιεραρχήσουμε και να πείσουμε ότι μπορούν και πρέπει να λυθούν. Διαθέτουμε ένα πανέμορφο φυσικό και ειδυλλιακό τοπίο στη σκιά των φημισμένων βουνών της Ελλάδας, Όλυμπο και Κίσσαβο και θεωρούμε ότι με ορισμένες μικρές παρεμβάσεις θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή.

Ένα από τα χρόνια προβλήματα είναι αυτό της δημιουργίας οδικής σύνδεσης, με την κατασκευή γέφυρας, μεταξύ του οικισμού Καστρί Λουτρό και των Νέων Πόρων Πιερίας. Πού βρίσκεται το συγκεκριμένο ζήτημα;

Το χρόνιο πρόβλημα των παραλίων μας! Οι κάτοικοι του Καστρί Λουτρού και Μεσαγγάλων για να επισκεφτούν τους Νέους Πόρους, που παραλιακά απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο, πρέπει να διανύσουν απόσταση 10 και πλέον χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο μέσω ΠΑΘΕ ή του παράπλευρου δρόμου του ΟΣΕ, που όμως λόγω της στενότητας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Ιστορικά αναφέρουμε:  Την 27-7-2018 σε κοινή σύσκεψη των Περιφερειαρχών Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, παρουσία των τότε Δημάρχων Τεμπών και Δίου Ολύμπου, αναγγέλθηκε η κατασκευή γέφυρας σύνδεσης Καστρί Λουτρό – Ν. Πόρων.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Μαυρίδου και Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών.  Μία γέφυρα μικρότερη από 80 μέτρα αλλά μεγάλης σημασίας.  Από τότε έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων, συναντήσεις επί συναντήσεων των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών και αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ.

Υπάρχει μόνο μια είσοδος και έξοδος. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι έκτακτο και πρέπει να εκκενωθεί η περιοχή από πού θα διαφύγει ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού που το καλοκαίρι αριθμεί 15.000 άτομα;

Αυτό που ζητούμε: Μελέτη και κατασκευή γέφυρας που να συνδέει Καστρί-Λουτρό –Νέους Πόρους.

  • Ζητούμε και θεωρούμε το αυτονόητο, οι γέφυρες ενώνουν ανθρώπους, ενώνουν πολιτισμούς, πόσω μάλλον εδώ που υπάρχει και καθολική λαϊκή απαίτηση.
  • Ζητούμε να γίνει ασφαλέστερη η πρόσβαση μεταξύ των δυο νομών για όλους μας.
  • Ζητούμε την αναβάθμιση της υπέροχης αυτής περιοχής που είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και πιστεύουμε η γέφυρα θα δώσει τεράστια ώθηση.

Επίσης ένα θέμα που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη είναι η δημιουργία εξόδου από τον ΠΑΘΕ, για όσους θέλουν να επισκεφθούν τα παράλια και προέρχονται από την Βόρεια Ελλάδα. Ποίοι είναι οι λόγοι που επιμένετε; Υπάρχει εξέλιξη;

Σίγουρα αποτελεί τεράστιο θέμα ο αποκλεισμός από ΠΑΘΕ γενικά των παραλίων του Νομού Λάρισας και ειδικά από βορρά όπου υπάρχει πλήρης οδική απομόνωση με αποτέλεσμα την αποφυγή επίσκεψης στα παράλιά μας και έμμεση καθοδήγηση στα παράλια Πιερίας (Πλαταμώνας – Νέοι Πόροι).

Δεν μπορεί να είναι η είσοδος για Καστρί Λουτρό – Μεσάγγαλα – Στόμιο – Ομόλιο – Κόκκινο Νερό και γενικά των παραλίων Λάρισας από την είσοδο για Πλαταμώνα, στην ουσία δηλαδή από άλλο νομό και άλλη Περιφέρεια.

Αναγκαστικά η περιοχή και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τέλμα, γιατί χωρίς χωροταξικό σχέδιο και σύνδεση με την ΠΑΘΕ αδυνατούν να προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις στον τουρισμό που θα τα απογείωναν.

Θεωρούμε ότι μια έξοδος από την Π.Α.Θ.Ε στο ύψος της Αιγάνης με πλευρικά διόδια θα έλυνε το πρόβλημα.

Το Καστρί Λουτρό είναι η τελευταία παραλία του νομού Λάρισας, ένα μέρος με πολύ πλούσια ομορφιά, τιμωμένη κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά ούτε στην ΠΑΘΕ ούτε στον περιφερειακό δρόμο  σήμανση για παράλια Λάρισας.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Ποιά θα είναι τα οφέλη για την περιοχή εφόσον εκπονηθεί; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

Σίγουρα αποτελεί ιστορική στιγμή για τον Δήμο Τεμπών η ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου Κάτω Ολύμπου, που θέτει τις βάσεις πολεοδόμησης 1.932 στρεμμάτων, των παραλίων Αιγάνης, Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού.

Γνωρίζουμε  ότι το  Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και μαζί με τη σημειακή τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, της εν λόγω περιοχής, ολοκληρώνει τον φάκελο των απαραίτητων προϋποθέσεων για το επόμενο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής, λύνοντας ταυτόχρονα και τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Η μελέτη προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων αυτών των οικισμών, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται από το σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το Καστρί Λουτρό διαθέτει ρυμοτομικό σχέδιο εδώ και πολλά χρόνια, και ελπίζουμε  να ολοκληρωθεί σύντομα.

Πώς συνοψίζονται άλλα θέματα, τα οποία θέτει η διοίκηση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστρί Λουτρό;

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε κατ’ αρχάς για το πρόβλημα των κουνουπιών που επιδεινώνεται. Παρ’ όλο που μπορεί το πρόγραμμα κωνωποκτονίας να συνεχίζεται κανονικά, σε αυτοψία που κάναμε από την πλευρά των Νέων Πόρων μέχρι  την ποταμολίμνη που είναι το σύνορο μας με το Νομό Πιερίας, υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη του ιχθυοτροφικού πάρκου (λειτουργούσε μέχρι το 2018) που σήμερα είναι έλος, αλλά κυρίως είναι μη προσβάσιμο με μπάρες και σιδερόφρακτες κατασκευές πάνω στον αγροτικό δρόμο  με άμεση συνέπεια να είναι αδύνατη η καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλο το εύρος. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες και πιέσεις οπού χρειάζεται για να λυθεί το ενοχλητικό για τους κάτοικους πρόβλημα.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η μελέτη και κατασκευή παραλιακού δρόμου κατά μήκος ολόκληρης της Παραλίας, ο οποίος θα δώσει ώθηση στην περιοχή, θα δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τους νέους, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, να μην υπάρχει το φαινόμενο δηλαδή να φεύγουν μαζικά σε γειτονικά μέρη για να διασκεδάσουν.

Ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε το προσεχές χρονικό διάστημα για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή;

Έχουμε κάνει μια ιεράρχηση των θεμάτων-προβλημάτων της καθημερινότητας που μας απασχολούν, τα έχουμε επισημάνει στη Δημοτική Αρχή και θα πιέσουμε να υλοποιηθούν. Επιγραμματικά τα αναφέρω…

  • Καταπολέμηση κουνουπιών (Κωνωποκτονία, έναρξη από Απρίλιο) και παρακολούθηση για επανάληψη ανάλογα με καιρικά φαινόμενα.
  • Πρόσβαση ΑΜΕΑ με Ράμπες σε τακτά διαστήματα και κατά μήκος όλης της παραλίας με χημικές τουαλέτες και καλαθάκια σκουπιδιών.
  • Αποκομιδή σκουπιδιών 3 φορές την εβδομάδα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο – και ταυτόχρονα έγκαιρο πλύσιμο κάδων.
  • Καθαρισμός από χόρτα, να τοποθετηθούν κιόσκι και παγκάκια στην πλατεία του Καστρί Λουτρό για δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Φωτισμό της παραλίας σε όλο το μήκος της και επίβλεψη για την σωστή λειτουργία
  • Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του δήμου Τεμπών για στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων του οικισμού.
  • Τοποθέτηση κεραίας wifi σε περισσότερες περιοχές της παραλίας.
  • Διαγράμμιση του οδικού άξονα από τον παράλληλο της Π.Α.Θ.Ε. έως τον οικισμό και το παράλληλο της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το ύψος των Ν. Πόρων για την ασφαλέστερη διέλευση των κατοίκων, ιδίως στους μήνες αιχμής.
  • Σήμανση στην είσοδο για Καστρί Λουτρό και στο ύψος της πλατείας διότι έχουν γίνει πολλά ατυχήματα
  • Καθαρισμό παραλίας με κοσκίνισμα άμμου σε τακτά χρονικά διαστήματα με άμεση απομάκρυνση φερτών υλικών
  • Ντουζιέρες, καμπίνες, παγκάκια κατά μήκος της παραλίας. Οι ντουζιέρες θα βοηθήσουν και για την καθαρότητα του νερού στο  τέλος των δρόμων διότι η μη σωστή κατασκευή του δικτύου ύδρευσης που σταματάει στην παραλία έχει σαν αποτέλεσμα να μην  ανακυκλώνεται το νερό και να λιμνάζει στο τέλος κάθε δρόμου.

Κλείνοντας, τί σχεδιάζετε για την προσεχή θερινή περίοδο;

Ήδη έχουμε προγραμματίσει το χορό μας στις 18 Φεβρουάριου στο κέντρο «Αστέρας».

Το τριήμερο της αποκριάς θα έχουμε εκδηλώσεις στο χώρο της πλατείας του Καστρί Λουτρό.

Για τη θερινή περίοδο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Με θέα το Αιγαίο» έχουμε προτείνει μια σειρά εκδηλώσεων…

Φεστιβάλ Καραγκιόζη. Παιδική σκηνή (καλικάντζαροι – πινάκιο – χιονάτη – Αλαντίν). Βραδιά κινηματογράφου. Μουσικές εκδηλώσεις (έντεχνο – παραδοσιακό  – λαϊκό). Τουρνουά beach βόλεϊ και ποδοσφαίρου. Σεμινάριο για ατομική – οικιακή μυοκτονία – κουνουποκτονία (με ομιλητή εκπρόσωπο εταιρίας). Παιδικό θεατρικό φεστιβάλ (κουκλοθέατρο – θέατρο σκιών). Παραδοσιακοί – σύγχρονοι χοροί με τοπικούς  συλλόγους. Μουσικοθεατρική  παράσταση. Θεατρικές παραστάσεις (τοπικών συλλόγων και σωματείων). Έκθεση φωτογραφίας (με τη συνδρομή πρώην μέλους ΔΣ). Πρωτάθλημα σκάκι.

Επίσης να αναφέρω ότι ο Σύλλογος διαθέτει 15 ποδήλατα που τα δανείζει δωρεάν σε κατοίκους, αλλά και σε επισκέπτες, ώστε να συμβάλει στη μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων στην παραλία κατά τους θερινούς μήνες

Υπάρχει η δανειστική βιβλιοθήκη μας που σήμερα αριθμεί πάνω από 2.000 βιβλία και συνεχίζονται οι δωρεές. Κάθε καλοκαίρι δανείζει κατά μέσο όρο 400 βιβλία.

Ελπίζω με το νέο ΔΣ και τις προσπάθειες όλων να μπορέσουμε να συμβάλουμε  στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού αλλά και να αναδείξουμε αυτή την όμορφη περιοχή.

Το αξίζει γι’ αυτό ο αγώνας μας θα είναι συνεχής

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης